Zidul subteran al Israelului. Victoria din Gaza, explicată de Ovidiu Raețchi: Operațiunile Hamas în Israel, prin tuneluri, nu au mai existat

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Soldați ai Armatei Israelului. Sursă foto: IDF
Soldați ai Armatei Israelului. Sursă foto: IDF

Confruntarea dintre Israel și grupările teroriste Hamas și Jihadul Islamic Palestinian, din luna mai a acestui an, a ținut capul de afiș nu doar pentru presa de specialitate, pentru cea de pe zona de politică externă, dar și pentru cea generalistă. Au fost 11 zile de conflict, aproximativ 4.000 de rachete lansate din Gaza spre Israel, numeroase operațiuni aeriane ale Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) și din păcate, victime printre civili.

În pofida narativului folosit de Hamas, cele 11 zile de conflict au demonstrat clar superioritatea militară a Israelului și victoria Tel Avivului. Față de confruntările precedente dintre Israel și Hamas, de data aceasta nu doar că nu a mai fost nevoie de o invazie terestră a Fâșiei Gaza, dar Hamas nu a mai avut capacitatea de a ataca prin tuneluri în teritoriul israelian, sau de a apela la atacuri sinucigașe împotriva populației civile ori împotriva forțelor IDF. Iar acest lucru se datorează unui „zid subteran” prin care Israelul a blocat celebrele tuneluri folosite de teoriștii din Gaza.

 

Conflictul din Gaza din mai dintre Israel și Hamas, o „radiografie a situației diplomatice și militare” din Orient

 

Ovidiu Raețchi, autorul volumului „Tzahal. O istorie armatei israeliene” și unul dintre cei mai documentați și avizați experți pe zona Orientului Mijlociu, a analizat în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern” difuzată de DC News TV, de săptămâna trecută, alegerile din Israel și conflictul din Gaza din luna mai. Iar ceea ce s-a întâmplat în cele 11 zile de confruntări e o radiografie a situației diplomatice și militare din Orient, e de părere Raețchi.

„Conflictul din Gaza ne-a oferit o radiografie a situației diplomatice și militare în Orientul Mijlociu în acest moment. Am observat pe de o parte poziționarea foarte moderată a puterilor sunnite, care au acorduri de pace cu Israelul, respectiv Egiptul și Iordania, dar și a celor din valul Abraham precum Emiratele Arabe Unite și Marocul”, spune acesta.

Ovidiu Raețchi a subliniat și poziția Hezbollah, care nu a intervenit în conflict și a lansat doar câteva tiruri de rachete din Liban, de solidarizare cu Hamas. „Dar știm că atunci când Hezbollah vrea cu adevărat să intervină o face”.

 

Zidul subteran al Israelului a contribuit la victoria împotriva Hamas în cele 11 zile de confruntări din Gaza

 

Ovidiu Raețchi a explicat succesul Israelului prin creșterea semnificativă a capacității de a izola Fâșia Gaza. În acest sens a dat exemplul proiectului clasificat „zidul subteran” prin care Israelul a blocat de această dată celebrele tuneluri ale Hamas din Gaza în teritoriul israelian.

„Cel mai important e faptul că am sesizat o scădere semnificativă a capacității de amenințare exercitată de Hamas. Explicația din punctul meu de vedere e creșterea semnificativă a capacității israeliene de a izola Fâșia Gaza. În primul rând datorită completării zidului de frontieră, care e mai vechi în Gaza, cu un zid subteran, care din informațiile mele a fost finalizat chiar în această perioadă. Se lucra la el în urmă cu 3-4 ani, e posibil ca pandemia să îl fi întârziat, dar oricum lucrările au un caracter clasificat, zidul având o valoare militară extraordinară”, a precizat Ovidiu Raețchi. 

Ovidiu Raețchi a sesizat că în comparație cu alte confruntări, de data aceasta au dispărut atacurile Hamas în teritoriul israelian, dând exemple de atacuri sinucigașe care vizau populația civilă, despre atacuri împotriva IDF, tancuri atacate la graniță și răpiri ale personalului militar, toate acestea petrecându-se în conflictele precedente. „Nu am mai avut nicio operațiune semnificativă de acest gen”, a conchis Raețchi, care a subliniat că e de părere că zidul subteran construit de Israel are un rol foarte important în acest succes.

„Cred că zidul subteran are un rol extrem de important pentru că operațiunile Hamas aveau loc prin celebrele tuneluri ale Hamas dintre Israel și Fâșa Gaza”, a precizat Raețchi.

Acesta a sesizat și un fapt interesant în teroria privind succesul zidului subteran al Israelului prin care a blocat tunelurile Hamas. În momentul în care IDF a lansat capcana și a anunțat că a invadat Gaza, teroriștii Hamas s-au ascuns în tuneluri care ulterior au fost bombardate de aviația militară israeliană. 

„Tunelurile erau folosite pentru a se ascunde războinicii nu pentru a ataca Israelul. Cu alte cuvinte tunelurile există încă, însă nu mai pot fi folosite pentru a pătrunde în Israel ci doar pentru a găzdui militari și armament Hamas”, a conchis Ovidiu Raețchi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel