Violențe la Hong Kong, sute de arestări. Pompeo: Hong Kong-ul nu mai are o mare autonomie față de China

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Forţele de ordine din Hong Kong au utilizat gaze lacrimogene şi au reţinut aproximativ 300 de manifestanţi, în cursul unor noi proteste faţă de proiectul de lege privind siguranţa naţională prin care Administraţia din China ar putea consolida controlul asupra provinciei autonome.

Aproximativ 300 de protestatari au fost reţinuţi.

În Hong Kong au loc proteste faţă de presupusele încercări ale Administraţiei de la Beijing de intensificare a controlului asupra provinciei autonome.

Premierul din Hong Kong, Carrie Lam, susţine că noua lege privind siguranţa naţională elaborată de Beijing nu va afecta drepturile locuitorilor provinciei autonome.

Doar că aceasta este contrazisă de secretarul de Stat american, Mike Pompeo care a transmis Congresului SUA că provincia Hong Kong nu mai beneficiază de o prea mare autonomie față de China.

"Departamentul de Stat este obligat prin Legea politică privind Hong Kong-ul să evalueze autonomia teritoriului faţă de China. După analizarea atentă a evoluţiilor din perioada de raportare, am certificat Congresului astăzi că Hong Kong-ul nu mai continuă să garanteze condiţiile prevăzute în legislaţia SUA în modul în care condiţiile SUA se aplicau în Hong Kong înainte de iulie 1997. Nicio persoană raţională nu poate afirma astăzi că Hong Kong-ul menţine un nivel ridicat de autonomie faţă de China, dată fiind situaţia internă", a declarat Mike Pompeo în Congresul SUA, potrivit Mediafax, care citează Axios.com.

 

SUA, alături de poporul din Hong Kong în lupta cu negarea din ce în ce mai mare de către Partidul Comunist chinez a autonomiei

 

"Hong Kong-ul şi locuitorii săi dinamici, întreprinzători şi liberi au înflorit decenii întregi ca fiind un bastion al libertăţii, iar decizia de acum nu îmi face deloc plăcere. Dar elaborarea unor politici sănătoase necesită recunoaşterea realităţii. În timp ce Statele Unite sperau la un moment dat că un Hong Kong liber şi prosper ar oferi un model Chinei autoritariste, acum este clar că de fapt China modelează Hong Kong-ul după sine. Statele Unite sunt alături de poporul din Hong Kong în lupta cu negarea din ce în ce mai mare de către Partidul Comunist chinez a autonomiei promise", a subliniat Mike Pompeo.

Anularea statutului special al Hong Kong-ului ar accelera declinul economic şi financiar al provinciei, afectată deja de încercările Beijingului de consolidare a controlului politic. Hong Kong-ul este un partener comercial important al Statelor Unite prin virtutea statutului special. Schimburile comerciale dintre SUA şi Hong Kong sunt la nivelul de 67 de miliarde de dolari anual. Peste 1.300 de companii americane au activităţi în Hong Kong şi 80.000 de cetăţeni americani locuiesc în această provincie.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat Beijingul cu o reacţie "foarte puternică" faţă de iniţiativa de securitate naţională, iar Uniunea Europeană a îndemnat Administraţia Chinei să respecte autonomia provinciei Hong Kong.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel