Toate cele 3 avioane de supraveghere AWACS au aterizat în România. Războiul din Ucraina, sub radarele NATO. Angel Tîlvăr: Vom ști orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion AWACS / Foto: Bogdan PANTILIMON, ROAF, via NATO Airborne Early Warning & Control Force / facebook
Avion AWACS / Foto: Bogdan PANTILIMON, ROAF, via NATO Airborne Early Warning & Control Force / facebook

O primă aeronavă din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control a aterizat, marţi, la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. La scurt timp după aceasta au aterizat și celelalte două avioane AWACS. Aeronavele vor executa misiuni din țara noastră în următoarele două luni.

 

Ministerul Apărării Naţionale anunţa săptămâna trecută că aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza, marţi, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre.

Ministrul român al apărării Angel Tîlvăr a amintit despre rolul vital pe care îl joacă ”ochii din cer” ai NATO: ”Avioanele de supraveghere AWACS au ajuns la București, de unde vor transmite NATO informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Alianței. În contextul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic, cu ajutorul aeronavelor AWACS”, a declarat Angel Tîlvăr.


Conform unui comunicat al MApN, din februarie 2022, aeronavele AWACS au efectuat patrule regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele ruseşti în apropierea graniţelor NATO.

"Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în flancul estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă", arăta ministerul.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor NATO. 

Avion de supraveghere AWACS NATO, aterizat în România. Foto: Captură video Ministerul Apărării Naționale

 

Avioane de supraveghere AWACS, în România. Ion Petrescu: Cele trei E-3A pot acoperi complet Europa de Est

Expertul militar Ion Petrescu a analizat și el dislocarea celor 3 avioane care vor executa misiuni de supraveghere din România în următoarele două luni.

Analistul militar colonel (r.) Ion Petrescu, într-o intervenție pentru Euronews, la finalul săptămânii trecute, a explicat că e vorba de trei avioane de tip E-3A AWACS.  Un astfel de avion dacă „zboară la 9.150 m” are „peste 312.000 km² în câmpul lor vizual”.

„Trei E-3A, pe orbite suprapuse pot oferi o acoperire completă a Europei Centrale. Deci, cele trei E-3A, care vin în România pot acoperi complet Europa de Est”, a precizat Ion Petrescu care a arătat că un „E-3A poate detecta ținte de zbor joase pe o rază de 400 km și ținte de altitudine medie pe o rază de 520 km”.

„Aceste avioane Boeing 707 modificate sunt ușor de identificat din domul radar distinctiv montat pe fuzelaj. E-3A funcționează de obicei la o altitudine de aproximativ 10 km.

De la această altitudine, un singur E-3A poate monitoriza în mod constant spațiul aerian pe o rază de peste 400 km și poate face schimb de informații – prin intermediul legăturilor de date digitale – cu comandanții de la sol, pe mare și din aer”, a conchis expertul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel