Toți ochii pe Rusia: Avioane de supraveghere AWACS ajung în România. Ion Petrescu: Cele trei E-3A pot acoperi complet Europa de Est

Avion de supraveghere AWACS al NATO. Foto: NATO Allied Air Command
Avion de supraveghere AWACS al NATO. Foto: NATO Allied Air Command

Reputatul expert militar Ion Petrescu a analizat anunțul de săptămâna trecută al Ministerul Apărării Naționale cu privire la faptul că trei avioane AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaștere și supraveghere pe teritoriul Alianței. Avioanele vor ajunge în România săptămâna viitoare.

E vorba de trei avioane de supraveghere AWACS care vor ateriza în România pe data de 17 ianuarie 2023. 

Avioanele vor ateriza la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni de lângă București.

Avioanele AWACS (Airborne Warning and Control System) care vor fi prezente în România fac parte din Forța Aeropurtată a NATO de Avertizare Timpurie și Control (NATO Airborne Early Warning & Control Force – NAEW&C) cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania.

Avioanele vor monitoriza și activitățile militare ale Federației Ruse, implicată într-un război de agresiune fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial ca urmare a invadării Ucrainei pe data de 24 februarie 2022.

 

„Cele trei avioane AWACS de tip E-3A pot acoperi complet Europa de Est”

 

Analistul militar colonel (r.) Ion Petrescu, într-o intervenție pentru Euronews, a explicat că e vorba de trei avioane de tip E-3A AWACS.  Un astfel de avion dacă „zboară la 9.150 m” are „peste 312.000 km² în câmpul lor vizual”.

„Trei E-3A, pe orbite suprapuse pot oferi o acoperire completă a Europei Centrale. Deci, cele trei E-3A, care vin în România pot acoperi complet Europa de Est”, a precizat Ion Petrescu care a arătat că un „E-3A poate detecta ținte de zbor joase pe o rază de 400 km și ținte de altitudine medie pe o rază de 520 km”.

„Aceste avioane Boeing 707 modificate sunt ușor de identificat din domul radar distinctiv montat pe fuzelaj. E-3A funcționează de obicei la o altitudine de aproximativ 10 km.

De la această altitudine, un singur E-3A poate monitoriza în mod constant spațiul aerian pe o rază de peste 400 km și poate face schimb de informații – prin intermediul legăturilor de date digitale – cu comandanții de la sol, pe mare și din aer”, a conchis expertul.

 

„Cerul și teritoriul României sunt in deplină în siguranță!”

 

2. Avion de s... (awacs-nato-avion_04647700.jpg)

Avion de supraveghere AWACS al NATO. Foto: NATO Allied Air Command

Înaltul oficial român Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a subliniat și el faptul că „cerul și teritoriul României sunt în deplină siguranță” și a salutat dislocarea avioanelor AWACS în țara noastră.

„O capabilitate extrem de performantă, aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO și, implicit, al României.

Acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informații critice, în timp real, despre orice mișcare tactică și operațională și va sprijini sistemul Alianței de alertă rapidă. Cerul și teritoriul României sunt in deplină în siguranță!”, a transmis Mircea Geoană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel