'Undă verde' din SUA. Avioanele F-35 destinate Turciei ar putea ajunge în Grecia

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35, sursă foto: Lockheed Martin
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

Grecii anunță că aeronavele F-35, fabricate pentru Turcia, ar putea fi vândute de Statele Unite ale Americii chiar Atenei, în contextul în care tensiunile dintre Occident și Turcia se adâncesc tot mai mult. Iar achiziționarea aeronavelor de generația a V-a nu va periclita programul Rafale. 

Ziarul elen Estia precizează că în timpul vizitei secretarul de stat american Mike Pompeo în Grecia, vizită care a avut loc la începutul acestei luni, grecii au bătut palma cu americanii pentru achiziționarea a 20 de aeronave de generația a V-a - F-35 Lightning II.

Subliniem că nu există o confirmare oficială din partea Atenei ori Wasingtonului, ci informații prezentate de presa elenă. 

Despre planurile Atenei pentru modernizarea Forţelor Armate Elene și principalul obiectiv, achiziţionarea de avioane F-35, publicația noastră a scris încă din vară într-o amplă analiză.

Revenind la subiect, Grecii precizează că achiziționarea F-35 nu va afecta procesul de înzestrare cu avioane franceze Rafale. Amintim că în contextul tensiunilor dintre Grecia și Turcia, Atena a solicitat achiziționarea a 18 aeronave Rafale, dintre care 12 vor fi second hand. Dorinţa Greciei este că primul avion Rafale să ajungă la Forţele Aeriene Elene în decursul anului viitor.

Media din Grecia nu vorbește despre suma pe care Atena o va plăti pentru F-35, dar precizează că achiziția se va face prin procedură G2G (n.a. - Guvern la Guvern). Se precizează totuși că primele șase F-35 ar trebui să ajungă în 2022, împreună cu primele șase Rafale.

 

Grecii spun că cele șase F-35 construite pentru turci sunt incluse în tranzacție

 

Ce este însă mai interesant e că ziarul Estia, preluat de Greek City Times, precizează că în tranzacție sunt incluse și cele șase aeronave F-35 deja construite de americani  care ar fi trebuit să ajungă la turci, lucru care nu s-a mai întâmplat ca urmare a faptului că Ankara a decis să achiziționeze sisteme rusești S-400.

Turcii nu au dat înapoi în ceea ce privește achiziția S-400, în ciuda suspendării lor din programul F-35 și a amenințărilor americane cu sancțiuni. Mai mult, în urmă cu câteva zile Turcia a activat și testat sistemul S-400, fapt ce a generat noi tensiuni în cadrul NATO.

CITEȘTE ȘI: Fiasco total pentru Erdogan - Testul sistemului de rachete S-400 a fost un eşec?

Amintim că în vara acestui an Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA a autorizat US Air Force să utilizeze și să opereze șase avioane F-35 Lightning II construite pentru Turcia.

Cele șase avioane F-35 Lightning II au fost fabricate, dar niciodată livrate Turciei, deoarece Ankara a fost suspendată anul trecut din programul F-35.

Presa elenă amintește și de speculațiile cu privire la o posibilă retragere a efectivelor militare ale SUA din baza aeriană Incirlik din Turcia şi mutarea acestor în Grecia, în Creta, în contextul politicii tot mai agresive a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Se estimează că 50 de bombe nucleare depozitate la baza aeriană americană İncirlik din Turcia au devenit potențiale jetoane de negociere în relația tensionată dintre Washington și Ankara.

CITEȘTE ȘI: Senator american: Grecia reprezintă o alternativă pentru militarii americani din baza Incirlik 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel