Excluderea Turciei din programul F-35. US Air Force primeşte avioanele destinate Ankarei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA a declarat, în cursul zilei de joi, că în baza National Defense Authorization Act (NDAA), pentru anul 2021, a autorizat US Air Force să utilizeze și să opereze șase avioane F-35 Lightning II construite pentru Turcia.

Cele șase avioane F-35 Lightning II, care vor intra în serviciul US Air Force, au fost fabricate, dar niciodată livrate Turciei, deoarece Ankara a fost suspendată anul trecut din programul F-35, potrivit Defense World.net și The New York Times.

În baza National Defense Authorization Act (NDAA), adică legea care fixează nivelul cheltuielilor militare americane, Comitetul pentru Servicii Armate a autorizat cheltuirea a 9,1 miliarde de dolari pentru achiziția a 95 de avioane F-35, cu 14 mai mult decât a solicitat administrația președintelui Donald Trump.

Achiziția de către Turcia a unor sisteme avansate de apărare aeriană S-400 ruseşti a determinat Statele Unite să excludă Turcia din programul F-35, în care Ankara era, atât cumpărător, cât și producător de componente.

Proiectul de lege NDAA nu face mențiune la avansul de 1,5 miliarde de dolari plătit de Turcia pentru a cumpăra avioane de luptă F-35. Ankara a cerut rambursarea avansului după ce Statele Unite au decis să nu livreze, conform graficului, primele două aeronave. Din cele șase aeronave, două au fost folosite la baza americană aeriană Luke, unde piloţii turci au fost pregătiţi şi instruiţi până la apariţie disensiunilor politice dintre Statele Unite şi Turcia.

De-a lungul timpului s-a tot vehiculat că Turcia, fiindu-i interzis accesul la avioanele F-35, s-ar putea apropia de Rusia pentru a negocia achiziţionarea de avioane Su-35 sau Su-57. De la excluderea sa din programul F-35, Turcia şi-a accelerat eforturile pentru realizarea proiectului avionului de luptă de generaţia a 5-a, TF-X.

Ankara, partener industrial al programului F-35, de la început, s-a angajat să cumpere până la 100 de avioane F-35 Lightning II de la Lockheed-Martin. Dar în iulie 2019, Washingtonul a blocat livrările acestor aeronave către Turcia, în urma achiziționării de către această a sistemelor antiaeriene rusești S-400.

Statele Unite sunt foarte critice cu privire la decizia Turciei de a achiziționa sisteme S-400 rusești. Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel