Plan pe 15 ani pentru modernizarea Forţelor Armate Elene| Principalul obiectiv, achiziţionarea de avioane F-35

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

La începutul acestei săptămâni am precizat într-o scurtă analiza că ambiţiile geopolitice ale Turciei în Marea Egee și în estul Mediteranei, obligă Grecia să intre într-o cursă a înarmării şi să stabilească parteneriate bilaterale și multilaterale care nu se limitează la domeniul diplomației, ci presupun și achiziții de tehnică militară. Azi, am decis să reiau acest subiect, deoarece agenția de știri elenă Pentapostagma a relatat că Atena îşi propune ca în următorii 15 ani să cumpere avioane F-35 şi UAV-uri.

Agenția de știri elena Pentapostagma susţine, într-un material prezentat azi pe site-ul oficial, că dacă Grecia dorește ca forțele sale armate să fie competitive și capabile să facă față amenințării constante cu care se confruntă în estul ţării – aluzie la situaţia diplomatică şi militară tot mai tensionată cu Turcia – atunci ar trebui să ia în calcul un proces de consolidare al capacitaţilor militare ale Forţelor Armate Elene, prin achiziţia de noi arme și modernizarea celor vechi.

Sursa citată îşi continuă articolul prin dezvăluirea unor informaţii, potrivit cărora Grecia se pregătește, printre altele, pentru achiziționarea unei escadrile formată din 24 de avioane de luptă F-35A de generația a V-a, cel mai probabil începând cu anul 2024.

Zvonul că Atena îşi propune să cumpere avioane F-35 A vine la scurt timp după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat pe 12 septembrie că Grecia va cumpăra 18 avioane de luptă Rafale din Franța, o combinație de avioane noi și second-hand. Mitsotakis declara la momentul respectiv că dorinţa Greciei este ca primul avion Rafale să ajungă la Forţele Aeriene Elene în decursul anului viitor.

După cum precizează şi agenția Pentapostagma, o posibilă achiziţie a unor avioane F-35 ar face ca între Grecia şi alte state să nu mai existe un decalaj atât de mare din punct de vedere militar, oferind Forțelor Aeriene Elene superioritate tehnologică, dar mai ales aeriană.

Încă de la începutul acestui an, cu mult înainte ca relaţiile politice şi diplomaţie să fie tot mai tensionate cu Turcia, Grecia, prin vocea ministrului apărării, Nikos Panagiotopoulos, anunţa că are planuri serioase în ceea ce priveşte modernizarea flotei de avioane de vânătoare. La momentul respective fiind vehiculat şi interesul pentru achiziţionarea unor avioane F-35, totul ca parte a unei strategii care ar putea oferi armatei elene superioritate tehnologică, dar mai ales aeriană, față de Turcia, stat vecin cu care are câteva divergente, atât pe plan politic, cât şi pe plan militar.

Mass-media elenă susţine că achiziţia de avioane F-35 ar fi unul dintre obiectivele care se regăsesc în planul de înzestrare militară al Forțelor Armate pentru perioada 2020-2034. Acest plan ar fi fost discutat, ieri, în detaliu și pe larg de ministrul apărării naționale Nikolaos Panagiotopoulos și generalul Konstantinos Floros, Şeful de Stat Major al Armetei Greciei. Timp de două ore și 15 minute, conducerea politică și militară a Ministerului elen al Apărării i-a informat pe membrii Comitetului Permanent pentru Apărare Națională și Faceri Externe din Parlament, într-o ședință specială ținută în spatele ușilor inchise, despre toate investiţiile care trebuie făcute în Forțele Armate Grecești, de acum până în 2034.

Planul de înzestrare militară este atât de detaliat încât, potrivit informațiilor, cuprinde date cu privire la sumele care trebuie cheltuite pe an până în 2034, ceea ce este de la sine înțeles că toate aceste achiziţii pe care Atena vrea să le facă presupune că în fiecare an să existe o creștere a cheltuielilor pentru apărare.

 

Achiziţia de tehnică militară nouă


Lista echipamentelor şi armelor pe care ministerul elen al Apărării va trebui să le procure de acum încolo le include pe cele anunțate în urmă cu câteva zile – la care am făcut referire anterior – dar şi pe unele noi, cum ar fi: noi fregate pentru Forţele Navale Elene – ar fi nevoie de 6 astfel de ambarcaţiuni; elicoptere antisubmarin pentru Marina – au fost lansate procedurile pentru achiziționarea a patru elicoptere M60-R Romeo; modernizarea sistemelor de apărare aeriană; avioane de vânătoare de generația a 5-a – Ministerul elen al Apărării este orientat spre achiziționarea a cel puțin o escadrilă  de avioane F-35, începând cu anul 2024; modernizarea celor 4 fregate de tip MEKO; achiziţionarea suplimentară de vehicule de luptă blindate pentru armată; achiziţia de vehicule aeriene fără pilot [UAV] pentru toate cele trei categorii de forţe.

 

Achizițiile de tehnică militară pe care Grecia vrea să le facă, vin pe fondul unor tensiuni tot mai mari cu Turcia

 

După cum precizează Tom Ellis, redactorul șef al cotidianului Kathimerini, consolidarea capacităţilor de apărare la un nivel cât mai înalt nu este o misiune uşoara pentru Grecia, iar intenţia Atenei de a realiza acest obiectiv a crescut considerabil în ultimele luni ca urmare a tensiunilor din estul Mediteranei. Potrivit acestuia, Grecia are nevoie de mai multe fregate și submarine, atât noi, cât și vechi dar modernizate; are nevoie de avioane și elicoptere mai moderne, dar toate aceste vin la pachet cu costuri foarte mari.

Ellis este de părere că Atena, chiar dacă este presată de timp, nu trebuie să facă aceleaşi greşeli pe care le-a făcut în trecut cu unele achiziţii de tehnică militară, deoarece guvernul trebuie să se asigure că totul se desfășoară în mod corespunzător și conform procedurilor stabilite, iar opoziția trebuie să supravegheze strict aceste achiziţii. În același timp, trebuie creat un consens asupra acestei probleme sensibile în următori anii, iar toate părţile implicate trebuie să dea dovadă de o atitudine constructivă, deoarece Grecia are de făcut alegeri importante, caută să cumpere arme, tehnologie și know-how de la marile puteri occidentale. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel