Un focos neexplodat al unei drone kamikaze Shahed 131 arată cum Iranul a modificat UAV-urile pentru a crește pagubele provocate de Rusia în Ucraina

Shahed-131, dronă kamikaze iraniană
Shahed-131, dronă kamikaze iraniană

Iranul a efectuat modificări la dronele de atac pe care le furnizează Rusiei, astfel încât exploziile provocate să poată produce daune maxime infrastructurii din Ucraina.

Un raport de investigație al organizației britanice Conflict Armament Research (CAR), care a examinat focosul neexplodat al unei drone iraniene Shahed-131, găsit în regiunea Odesa în octombrie 2022, arată că focoasele au fost „modificate în grabă cu straturi precar fixate formate din zeci de fragmente mici de metal” care sunt împrăștiate pe o zonă largă la impact.

Pe focos erau, de asemenea, 18 „încărcături suplimentare”, mai mici, de explozibili, cu rol de a amplifica puterea exploziei. Potrivit raportului, combinația acestor elemente crește semnificativ capacitatea focosului de a distruge ținte precum centrale electrice, rețele de distribuție, linii electrice și transformatoare de mare putere, complicând semnificativ reparațiile acestora.

Damien Spleeters, unul dintre anchetatorii care lucrează la raport, a declarat pentru CNN că examinarea focosului Shahed 131 – ale cărui componente nu au fost niciodată făcute publice până acum – i-a ajutat pe specialiști să înțeleagă mai bine modul în care Iranul și-a fabricat dronele.

„Au existat multe speculații că, probabil, aceste dispozitive sunt rudimentare, ieftine și simple”, a adăugat acesta. „Dar privind focosul, este clar că s-a gândit mult pentru a se asigura că poate provoca cât mai multe daune posibile infrastructurii, și pe o rază cât mai mare.”

2. -imagine fara descriere- (focos-shahed_63130100.jpeg)Focos multifuncțional de la o dronă de atac iraniană Shahed-131

 

Rusia a devenit dependentă de dronele din Irana - o alternativă ieftină la rachetele de precizie

 

Rusia a efectuat săptămâna aceasta cel de-al 14-lea atac masiv asupra infrastructurii critice a Ucrainei, folosind simultan zeci de rachete și drone iraniene. Aceste atacuri au afectat grav sistemul energetic al Ucrainei, provocând întreruperi de curent, încălzire și apă în toată țara.

Direcția Principală a Informațiilor Militare a Ucrainei a informat pe 4 ianuarie că forțele ruse au folosit aproximativ 660 de drone iraniene Shahed 131 și 136, în Ucraina, de la prima lor apariție pe front, în septembrie 2022.

Rusia depinde de dronele iraniene, deoarece acestea reprezintă o alternativă ieftină la rachetele de precizie, în condițiile în care stocul de rachete al Rusiei a fost puternic solicitat. De altfel, informații recente relevă faptul că Rusia și Iranul intenționează să construiască împreună o fabrică pentru producerea de drone iraniene, în Republica Tatarstan din Federația Rusă.

Citește și: Rusia și Iranul vor să construiască o întreprindere comună în Tatarstan pentru producerea de drone iraniene

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel