Un drum spre pace de 4500 de kilometri

H. D. Hartmann |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

4500 de kilometri a parcurs conducătorul Kim Jong Un, din capitala regatului său închis, Korea de Nord, până la Hanoi, Vietnam. Tânărul Kim a plecat spre întâlnirea cu Donald Trump, însoțit de soție și de o numeroasă delegație.

Drumul care parcurge o parte din continent a fost parcurs cu celebrul tren verde cu linii galbene, tren blindat și cunoscut încă pe de pe timpul bunicului său, fondatorul dinastiei Kim și al republicii comuniste din nordul peninsulei koreene. Un tren format doar din cinci vagoane, toate blindate și vopsite în verdele închis al pădurilor imense din spațiul asiatic, tocmai pentru a nu fi ușor detectat. Kim a plecat din frigul chinez, care s-a năpustit asupra micii lui republici, a traversat o primăvară asiatică ca să ajungă în căldura tropicală a Vietnamului. Un drum simbolic și, poate, mai mult, un anunț pentru ce va urma la întâlnirea cu Trump.

În cuvintele aspre ale ideologilor de la Phenian, plecarea conducătorului suprem, cu trenul simbol al națiunii, reprezintă un spectacol global văzut și din satelit, fiind un semnal regional cu efecte asupra geometriei negocierilor cu vecinii săi. Asta a și vrut urmașul lui Kim Ir Sen și continuatorul celei mai dure dictaturi personale pe care lumea modernă a văzut-o. Să arate lumii că el traversează țări și continente, fiind egal cu vecinii săi mai bogați în avioane moderne și hoteluri scumpe. Căci, dacă anul trecut, aflat la mila Chinei pentru a se deplasa în Singapore, a fost obligat să accepte un avion vechi şi cariat, dat parcă de milă unui frate mai sărac de către bogatul familiei, astăzi tânărul nu mai repetă umilința. A plecat cu trenul simbol al familiei sale. Fără a mai cere ajutor cu plata hotelului de la frații din Korea de Sud și mai ales, neacceptând cadourile atât de otrăvite ale protectorului din Beijing. A plecat regal din capitală să, din fața guvernului său, a plecat din lumea lui spre a negocia cu lumea largă.

Dinspre Washington, de data aceasta am văzut multă rezervă și precauție. Declarațiile trumpiene pe Tweeter au devenit scurte și anemice. Semn că diplomația reală cere tăcere și rezervă. Semn că se negociază hotărâri severe și efecte de termen lung. Tocmai în acest tip de situație rezultatele devin incerte. O adevărată victorie, chiar dacă europenii vor râde cu gura la urechi de americanul pe care îl detestă atât de mult. În cazul dinastiei Kim, după 70 de ani de eșec permanent și total, până și incertitudinile sunt succese. Căci acest Kim este primul care măcar dialoghează. A trebuit lumii un Trump pentru că politica despotică și realitatea zilnică a unei puteri nucleare ieșite din orice normă civilizațională să fie obligate să discute. Indiscutabil un succes personal al lui Trump. Căci, într-o realitate paralelă . Kim cel tânăr s-ar fi bulucit să fie ales ca student al lui Trump. În această realitate însă, unul vine cu Air Force One, o bijuterie imperială a Americii iar celălalt vine cu trenul familiei. Nici nu mai contează miile de kilometri și cele 60 de ore petrecute în vagoanele verzi, Kim se duce, fără greș ca un egal la întâlnire. Căci de această întâlnire depinde drumul său istoric și destinul personal. Fără avion, dar în caleașca fără cai, Kim arată celor doi mari grei, China și Korea de Sud, că destinul său îl negociază doar el. O atitudine trumpiană în esența sa care ne dovedește că profilul său brutal are și o doză de inteligență. Trump senior se întâlnește cu cel care se vrea Trump în devenire. O zicală asiatică spune că după 50 de ani un bărbat știe sigur că s-a născut deja băiatul pe care va trebui să îl crească pentru a îl lăsa moștenire.

Mâine, la Hanoi capitala Vietnamului, începe adevăratul drum al Koreei de Nord. Summit-ul dintre Kim Jong Un şi Donald J. Trump (care va dura două zile) vă dovedii că istoria o fac leaderii curajoși. Sau poate va fi doar victorie de etapă. Dar plecat din frigul chinezesc, cu trenul, mii de kilometrii şi cu ore nesfârșite, leaderul Kim știe că drumul său dinastic este ultimul. Știe că fără a schimba esența puterii sale, fără a provoca geometria politică a lumii lui, dinastia și republica moștenite se vor prăbuși. Trump vrea să scrie istorie. Kim vrea să supraviețuiască istoriei scrise de alții.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel