Nu doar România ar putea fi înzestrată cu mașini de luptă ASCOD, dar și Ucraina. Și vecinii noștri țintesc o unitate de producție în țară

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mașină de luptă a infanteriei ASCOD. Foto: GDLES
Mașină de luptă a infanteriei ASCOD. Foto: GDLES

Pe măsură ce trece timpul, tot mai multe companii occidentale devin interesate de piața ucraineană.

Ucraina este pe cale să devină un ”parc industrialo-militar”. Anunțurile din primăvară ale Rheinmetall (compania germană va construi și repara blindate în Ucraina) au fost urmate de cele ale companiei BAE Systems (care va produce tunuri ușoare de 105 mm) și ale BAE Systems Hägglunds care a comunicat că va produce în Ucraina CV90, vehicule de luptă al infanteriei pe șenile, de fabricație suedeză.

Acum, a venit rândul altui mare producător din industria de armament care se declară dispus să producă în Ucraina.

Potrivit unui comunicat al ”Ukrainska Bronetehnika” (companie care produce vehicule blindate), compania GDLS, filiala europeană a corporației americane „General Dynamics”, împreună cu cehii de la  „Czechoslovak Group” și „Ukrainska Bronetehnika” discută posibilitatea producerii în comun  a vehiculelor de luptă ale infanteriei ASCOD.

”Experiența războiului modern a demonstrat valoarea enormă a vehiculelor blindate pentru a salva viețile soldaților noștri. De aceea, plănuim să furnizăm și să fabricăm vehicule de luptă pentru infanterie standard NATO în Ucraina”, a declarat Vladislav Belbas, directorul general al ”Ukrainska Bronetehnika”.

Oficialul a mai declarat că se discută cu GDLS ”posibilitatea de a furniza Ucrainei  vehicule ASCOD în cel mai scurt timp posibil, de a organiza cât mai curând producția și întreținerea platformei în Ucraina și de a integra arme avansate, electronice și sisteme de comunicații pentru a realiza compatibilitatea operațională a Forțelor Armate și a NATO”.

 

ASCOD - unul dintre competitorii pentru viitorul MLI pe șenile al Armatei române

Mașină de luptă de tip Ascod - Varianta cu mortier de 120 mm, prezentată la Madrid. Foto: DefenseRomania

ASCOD, produs de GDLS va intra în competiția organizată de MApN privind MLI-ul pe șenile. Dacă va câștiga licitația, ASCOD ar putea fi produs tot la Uzina Mecanică București (UMB), acolo unde se produc și blindatele Piranha 5, de către un joint venture format din General Dynamics și UMB..

Actuala mașină de luptă a infanteriei din dotarea Armatei române - MLI-84M ”Jderul” este compatibil mai mult pe hârtie cu standardele tehnico-tactice NATO, fiind mult prea bătrân pentru cerințele actuale. Astfel, dacă sistemul său de tragere este considerat unul satisfăcător, în privința protecției trupelor, ”Jderul” se află la ani-lumină de echipamentele moderne.

Licitația pentru achiziția MLI-urilor pe șenile nu a fost încă lansată, dar lucrurile urmează să se miște, așa cum confirma și generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN), în cadrul podcastului recent difuzat de Observatorul militar.

Potrivit acestuia, anul 2023 ar trebui să fie punctul de pornire pentru procesul de înnoire a parcului de MLI-uri pe șenile.

”În acest an, vrem să începem achiziția Mașinilor de luptă ale infanteriei pe șenile. Vorbim de achiziția a 249 de vehicule, o achiziție care urmărește modernizarea brigăzii noastre blindate”, a precizat, la începutul lunii septembrie, generalul Incicaș.

În etapa I a programului prevede achiziţia a 249 de MLI-uri, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapa se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.545 mld. euro.

Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel