Ascod „made in Romania”: Producția ar avea la bază un precedent de succes. Primele mașini de luptă pot ajunge la Armată în 3 ani de la semnarea contractului

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Mașină de luptă a infanteriei ASCOD. Foto: GDLES
Mașină de luptă a infanteriei ASCOD. Foto: GDLES

General Dynamics va intra în competiția privind mașinile de luptă pentru infanterile ale Armatei române cu Ascod. Mașina de luptă va fi propunerea gigantului american pentru înzestrarea armatei noastre.

Deși încă prematur, reprezentanții companiei au discutat cu DefenseRomania la Madrid, în Spania, în marja expoziției FEINDEF unde a fost prezentat și Ascod, despre cooperarea industrială.

Astfel, exemplul de succes al transportoarelor blindate 8x8 Piranha 5 ar putea fi transpus și în cazul mașinilor de luptă Ascod.

2. Mașină de ... (ascod-spania-2_01983600.jpg)

Mașină de luptă de tip Ascod dotată cu turelă produsă 100% în România. Varianta cu mortier de 120 de mm, prezentată la Madrid. Foto: DefenseRomania

Locația nu ar putea fi produse mașinile de luptă nu a fost stabilită, dar oficialii companiei estimează că producția ar putea fi localizată la Uzina Mecanică București (UMB), acolo unde se produc și blindatele Piranha 5, de către un joint venture format din General Dynamics și UMB.

Estimările inițiale arată că producția vehiculelor Ascod ar putea genera în România câteva sute de noi locuri de muncă.

Primul Ascod ar putea ajunge în dotarea Armatei române cel mai devreme în 3 ani de la semnarea contractului, cu primele zeci de echipamente Ascod produse la uzina din Spania.

Același model a fost implementat și în cazul Piranha 5, când primele transportoare blindate au fost produse în Elveția.

Desigur, termenul de 3 ani de la semnarea contractului nu e exclus să se prelungească cu câteva luni, date fiind posibile viitoare probleme pe lanțul de producție și provocările legate de trainingul de personal.

 

România demarează un program uriaș de 3 miliarde de euro privind achiziția de mașini de luptă pentru infanterie

 

3. Mașină de ... (ascod-copy_28803100.jpg)

Mașină de luptă Ascod prezentată de General Dynamics în România la BSDA 2022. Foto: DefenseRomania

România a mărit recent bugetul pe apărare la 2.5% în contextul războiului de la graniță provocat de Rusia împotriva Ucrainei. Un program major de înzestrare ca va fi demarat anul acesta de MApN este cel al achiziției de mașini de luptă pentru infanterie.

În etapa I a programului se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoarele de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Etapă va fi iniţiată în anul 2023 şi se va derula pentru o perioadă de 9 ani, până în anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa I este de 2.545 mld. euro.

Pentru etapa a II-a este avută în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

CITEȘTE ȘI: Ascod cu turelă 100% produsă în România care se poate transforma într-un tanc mediu. Armata română ar putea fi dotată cu mașina de luptă Ascod

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel