Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, a anunțat, marți, că UE a aprobat cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Sunt vizate aproape 200 de nave din așa-numita ”flota fantomă” a Rusiei, dar vor fi luate măsuri care abordează, de asemenea, amenințările hibride și drepturile omului.
”Sunt în curs de elaborare mai multe sancțiuni împotriva Rusiei. Cu cât Rusia poartă mai mult război, cu atât răspunsul nostru este mai dur”, a precizat Kallas.
De când UE a introdus plafonarea prețului petrolului și sancțiunile asupra flotei din umbră, veniturile relevante ale Rusiei au scăzut cu 38 de miliarde de euro. Veniturile Rusiei în martie 2025 au fost cu 13,7% mai mici decât cele din martie 2023 și cu 20,3% mai mici decât cele din martie 2022.
Ce sancțiuni suplimentare vor fi impuse Rusiei
Așa cum nota săptămâna trecută și DefenseRomania, noile sancțiuni europene vor viza și bunurile cu dublă utilizare la care Rusia încă are acces.
Acum vine și confirmarea oficială. Comunicatul Consiliului, publicat astăzi, precizează că cel de-al 17-le pachet de sancțiuni se concentrează pe mai multe direcții:
accesul Rusiei la tehnologii militare esențiale: sancțiuni asupra a peste 45 de companii și persoane rusești care furnizează armatei ruse drone, arme, muniții, echipamente militare, componente critice și sprijin logistic;
31 de noi entități vor fi vizate de restricții mai stricte la exportul de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, datorită sprijinului acordat de acestea complexului militar și industrial al Rusiei. Unele dintre aceste entități sunt situate în țări terțe (Serbia, Emiratele Arabe Unite, Turcia, Vietnam și Uzbekistan) și au fost implicate în eludarea restricțiilor la export, inclusiv în ceea ce privește vehiculele aeriene fără pilot (UAV) sau mașinile-unelte cu comandă numerică computerizată.
restricții suplimentare asupra exporturilor de bunuri folosite de industria rusă de apărare, inclusiv piese de schimb pentru mașini-unelte. Sunt fiind vizați și ”precursorii chimici pentru materiale energetice”, adică substanțele chimice utilizate pentru a fabrica explozibili.
veniturile Rusiei din vânzarea de petrol și gaze mai primesc o lovitură, fiind vizate 200 de petroliere din ”Flota fantomă”,
UE impune sancțiuni individuale (înghețarea activelor și interdicția de a pune la dispoziție fonduri) care vizează ecosistemul flotei din umbră, în special actorii care permit funcționarea flotei din umbră. Aceste măsuri vizează companiile de transport maritim responsabile de transportul maritim de țiței și produse petroliere și care se angajează în practici periculoase pe mare în timpul transportului de petrol rusesc, inclusiv entități din Emiratele Arabe Unite, Turcia și Hong Kong. Llista include, de asemenea, un important asigurător al industriei rusești de transport maritim de petrol.
UE impune, de asemenea, măsuri restrictive asupra Surgutneftegaz, o importantă companie petrolieră rusă.
sancțiuni asupra a 75 de noi subiecți sancționați (17 persoane și 58 de entități), privind acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și indepența Ucrainei.
În total, 342 de nave din ”Flota fantomă” a Rusiei se află pe lista neagră a UE
Pachetul de măsuri adoptat azi dublează, astfel, numărul de nave sancționate care activează în solda Rusiei. Cele 189 de nave incluse astăzi pe lista neagră ridică la 342 numărul total de nave aflate sub embargou
Aceste nave fac parte din „flota din umbră”/”flota fantomă” a Rusiei și sunt responsabile de transportul petrolului rusesc, practicând în același timp practici maritime neregulamentare și cu risc ridicat sau sprijinind sectorul energetic al Rusiei.
Măsurile restrictive privind flota din umbră au scopul de a dezmembra capacitatea sa operațională, reducând astfel veniturile din petrol care susțin economia de război a Rusiei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News