Ursula von der Leyen a anunțat că încă 189 de nave din flota fantomă a Rusiei au fost adăugate pe lista de sancțiuni pentru a opri exportul de resurse energetice rusești.
Ea a adăugat că Uniunea Europeană va continua să facă presiuni asupra Kremlinului pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Șefa Comisiei a mai precizat că pachetul de sancțiuni, care va fi aprobat definitiv de Consiliul UE pe 20 mai, va restricționa și mai mult accesul Rusiei la componente utilizate în război.
„Salut acordul privind cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Continuăm să restricționăm accesul la tehnologiile de război”, a scris ea, fără a detalia ce fel de echipamente vor fi incluse pe lista de sancțiuni.
Ce ar putea include lista de sancțiuni
Al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei a fost convenit de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene. Acesta va fi aprobat în final de Consiliul UE pe 20 mai, așa cum dezvăluia un înalt diplomat european de la Bruxelles după reuniunea Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER), în cadrul căreia s-a luat o decizie privind sancțiunile, citat de Interfax-Ucraina
Cel mai probabil, este vorba despre o serie de bunuri cu dublă utilizare, a explicat oficialul european jurnaliștilor de la Bruxelles. Sunt vizate aproximativ 30 de companii implicate în eludarea sancțiunilor, în special în ceea ce privește bunurile cu dublă utilizare; încă 75 de persoane și companii asociate cu complexul militar-industrial rusesc.
De asemenea, UE pregătește cadrul juridic pentru a putea acționa mai eficient împotriva actelor de sabotaj și de propagandă instrumentate de Moscova.
„Mergem mult mai departe și în ceea ce privește așa-numitele sancțiuni hibride. Am pregătit o bază juridică împotriva unei flote care distruge cabluri submarine, o bază juridică pentru sancțiuni împotriva organizațiilor financiare, o nouă bază juridică pentru instrumentele de propagandă”, a detaliat diplomatul de rang înalt.
Vorbind despre detaliile deciziei, interlocutorul jurnaliștilor a precizat că sancțiunile se vor aplica navelor așa-numitei „flote fantomă” a Rusiei, inclusiv petroliere, entități comerciale.
Pe 13 mai, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina și statele din „Coaliția de Voință” se așteaptă ca Statele Unite și țările europene să impună sancțiuni semnificative împotriva Rusiei dacă aceasta nu susține un armistițiu de 30 de zile .
Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat că UE vrea să impună sancțiuni în următoarele zile dacă Moscova refuză să semneze un armistițiu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News