Ucraina încearcă să stabilească un canal de dialog cu Israelul. Kievul caută astfel să contracareze sprijinul Iranului pentru Rusia

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Diferite drone de tip Shahed iraniene. Sursă foto: Iran media/screenshots IMA Media @YouTube video via TheAviationist.com
Diferite drone de tip Shahed iraniene. Sursă foto: Iran media/screenshots IMA Media @YouTube video via TheAviationist.com

Ucraina urmărește să creeze un canal de dialog cu Israelul pe problemele din Orientul Mijlociu, pentru a face schimb de informații și a-și coordona pozițiile.

Site-ul american Axios menționează că șeful adjunct al Departamentului pentru Europa și Asia din Ministerul israelian de Externe, Simona Halperin s-a întâlnit, la Kiev, pe 7 septembrie, cu reprezentantul special al Ucrainei pentru Orientul Mijlociu, Maxim Subakh.

Oficialii israelieni au spus că, în timpul întâlnirii, Ucraina a cerut Israelului să împărtășească informații despre orice sprijin pe care Iranul îl oferă armatei ruse în război.

Subakh a declarat că stabilirea unui canal de dialog cu Israelul este deosebit de importantă datorită cooperării militare sporite dintre Iran și Rusia. Acesta a subliniat că Ucraina se opune ridicării sancțiunilor împotriva Iranului în cazul în care va fi semnat un acord nuclear, argumentând că acest lucru ar permite o cooperare militară mai mare între Teheran și Moscova.

În timpul întâlnirii, Maxim Subakh a declarat că Kievul se așteaptă ca Israelul să ia o poziție mai clară cu privire la agresiunea rusă și să sprijine fără echivoc Ucraina, pe care Israelul a evitat-o ​​datorită relațiilor sale speciale cu Rusia.

Subakh a afirmat că țara sa dorește ca Israelul să ofere ajutor militar fie direct, fie indirect prin terți și să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei, inclusiv sancțiuni împotriva persoanelor ruse.

Rusia și Iranul au devenit din ce în ce mai apropiate, pe măsură ce comunitatea internațională încearcă să izoleze Moscova ca urmare a invaziei sale în Ucraina. Statele Unite și Ucraina au acuzat Iranul că a trimis sute de drone de atac avansate în Rusia, o afirmație respinsă de Teheran.

În ultimele zile, Rusia a atacat mai multe facilități militare ucrainene cu drone kamikaze, despre care armata ucraineană a susținut că sunt UAV-uri iraniene Shahed-136.

Înainte de invazia rusă, Ministerul israelian al Apărării a acordat o licență de export companiilor israeliene, care doreau să vândă Ucrainei sisteme antidronă, dar când a început războiul, aceste licențe au fost suspendate.

Săptămâna trecută, The Times of Israel a relatat că o companie israeliană a vândut Poloniei un sistem antidronă pentru a-l transfera armatei ucrainene. Potrivit relatării, Ministerul israelian al Apărării a înțeles că utilizatorul final al sistemului va fi Ucraina, dar a decis să nu intervină.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel