Nataliya Galibarenko, șefa misiunii Ucrainei la NATO, a declarat pentru Reuters că o astfel de invitație ar fi acum un „semnal politic”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a proclamat că aderarea la NATO face parte din „planul său de victorie” pentru a face Rusia să realizeze inutilitatea războiului.
Potrivit oficialilor ucraineni, aderarea la NATO ar însemna o înfrângere geopolitică a intențiilor agresive ale lui Putin și ar oferi Ucrainei garanțiile de securitate care ar trebui să facă parte din condițiile unei păci juste.
Natalia Galibarenko a declarat că aderarea Ucrainei la Alianță ar elimina această problemă din discuțiile cu Moscova și ar elimina una dintre justificările Rusiei pentru agresiune.
„Dacă spunem că există o invitație, va fi ca un verdict final pentru Federația Rusă: asta este, nu mai puteți folosi acest subiect pentru a ridica miza”, a declarat diplomatul ucrainean la 15 octombrie.
De asemenea, Galibarenko a subliniat că invitarea Ucrainei de a adera la NATO ar trebui să fie o realizare a administrației Joe Biden, care își va încheia mandatul prezidențial în ianuarie 2025.
„Credem sincer că înaintarea unei invitații către Ucraina poate face parte din moștenirea actualei administrații americane”, a declarat Galibarenko.
Întrebată când ar fi cel mai bun moment pentru a lansa invitația, ea a răspuns: „Cu cât mai repede, cu atât mai bine”.
Politica ușilor deschise
Ucraina își manifestă de mulți ani dorința de a face parte din Alianța Nord-Atlantică. NATO a precizat întotdeauna că Ucraina are dreptul de a adera în conformitate cu carta organizației, dar a subliniat necesitatea unei perioade pregătitoare pentru reformele din Ucraina și apropierea de alianță.
În 2008, la summitul NATO de la București, liderii țărilor aliate au semnat o declarație prin care salutau „aspirațiile de aderare la NATO ale Ucrainei” și Georgiei.
„Am convenit că aceste state vor deveni membre NATO”, se arată în document.
Ulterior, comunicatul summitului de la Vilnius din 11 iulie 2023 a proclamat, de asemenea, sprijinul deplin pentru „dreptul Ucrainei de a-și alege mecanismele de securitate” și că „viitorul Ucrainei se află în NATO”.
Propoziția „viitorul Ucrainei se află în NATO” a fost reluată și în documentul final al summitului de la Washington din 10 iulie 2024.
Dar, în ciuda acestor declarații, NATO nu a ajuns încă la un acord privind invitarea Ucrainei în rândurile sale.
În timp ce multe state NATO dintre cei 32 de membri actuali au făcut apel la măsuri concrete în vederea aderării Ucrainei, multe dintre ele spun că o invitație ar trebui să aștepte condiții mai favorabile.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News