UAV-uri și avioane de cercetare occidentale supraveghează îndeaproape manevrele ruso-belaruse. Sunt vizate și sistemele S-400

Ionel Copcea |
Data publicării:
RQ-4 Global Hawk, Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
RQ-4 Global Hawk, Foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Potrivit conturilorde Twitter ale unor surselor de monitorizare a aviației, pe 10.09.2021, mai multe mijloace de cercetare aeriană străine au fost semnalate în proximitatea Regiunii Kaliningrad și a frontierelor occidentale ale Republicii Belarus. Cel mai probabil, acestea supraveghează activitățile desfășurate de trupele din Federația Rusă și Republica Belarus, în cadrul exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Vest-2021.

Astfel, în regiune au fost identificate următoarele mijloace aeriene:

- o dronă americană de cercetare strategică RQ-4B Global Hawk;

- un avion de cercetare american Bombardier Challenger 650 ARTEMIS;

- un avion american de cercetare Beech RC-12X Guardrail;

- un avion de cercetare Gulfstream aparținând Forțelor Aeriene ale Suediei;

- un avion privat Beechcraft C-90A King Air.

Ulterior, deasupra Mării Baltice, a evoluat și un al doilea avion de cercetare suedez, de tip Saab S-100D Argus, cu indicativul radio SVF604.

 

RQ-4B Global Hawk a decolat din Italia

 

Drona de cercetare RQ-4B Global Hawk, cu indicativul radio FORTE11, aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia. Aceasta a evoluat la o altitudine de aproximativ 15.500 de metri, cu o viteză de circa 600 de kilometri pe oră. Aparatul de zbor fără pilot a zburat la vest de frontierele Republicii Belarus, pe teritoriile Poliniei, Lituaniei și Letoniei. Probabil, drona va continua să efectueze mai multe treceri în proximitatea teritoriului Belarus, dar și a Regiunii Kaliningrad.

Avionul american de cercetare Bombardier Challenger 650 ARTEMIS, cu numărul de înregistrare N488CR și indicativul radio BRIO68, a decolat de pe aerodromul Mihail Kogălniceanu din România. Aeronava a efectuat mai multe treceri pe teritoriul Poloniei, în sudul Regiunii Kaliningrad. Probabil și acesta va continua să îndeplinească misiuni în regiune.

 

Beech RC-12X, misiune din Lituania. Sunt vizate și sistemele S-400

 

Avionul american de cercetare Beech RC-12X Guardrail a decolat de la Baza Aeriană Siauliai din Lituania și s-a deplasat în partea de sud-est a țării, unde a efectuat mai multe treceri la nord de localitatea Grodno din Republica Belarus.

Avionul suedez Gulfstream, cu indicativul radio SVF623, a efectuat mai multe treceri deasupra Mării Baltice, la nord-vest de Kaliningrad.

Avionul Beechcraft C-90A King Air a zburat pe teritoriile Poloniei și Lituaniei, efectuând mai multe treceri la nord de localitatea Grodno din Republica Belarus.

Trebuie precizat faptul că, în cadrul manevrelor Vest-2021, Rusia a dislocat recent, în zona localității Grodno de pe teritoriul belarus, complexe de rachete antiaeriene de tip S-400. Probabil, acestea sunt vizate de mijloacele de cercetare din proximitatea frontierelor occidentale ale Republicii Belarus.

Prezența mijloacelor de cercetare aeriană în zonele de desfășurare a manevrelor Vest-2021 arată interesul crescut pentru acestea, în special din partea statelor membre NATO. De fapt, reprezentanții Alianței au anunțat că vor urmări îndeaproape acțiunile Rusiei și Belarusului pe timpul exercițiilor.

Cu toate că NATO a solicitat Rusiei deschidere și transparență pe timpul manevrelor, se poate aprecia că Vest-2021 este cel mai netransparent exercițiu de acestă anvergură desfășurat de trupele ruse în ultimii ani. Până în prezent, au fost comunicate numai date cu caracter general, fără să se insiste pe acțiunile practice ale trupelor. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel