Tușa de final a forumului de securitate de la Lvov, axată pe contrabalansarea geopolitică a Rusiei în regiunea Mării Negre

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

În perioada 9-14 noiembrie, a avut loc, în format online, forumul anual de securitate de la Lvov, Ucraina. La lucrări, au participat experți și lideri de opinie în domeniul securității, recunoscuți la nivel mondial, din SUA, Ucraina, România, Turcia, Bulgaria și Georgia. Printre aceștia s-au numărat generalul-locotenent (în retragere) Ben Hodges, fost comandant al forțelor terestre ale SUA din Europa și Alexander Vershbow, fost adjunct al secretarului general al NATO.

La patru săptămâni după încheierea forumului, participanții au prezentat o rezoluție, care se axează pe situația din regiunea Mării Negre.

În prima parte a acesteia, experții au apreciat că, ocuparea Crimeii, creșterea capacităților navale și aeriene ale Rusiei, precum și manevrele la scară mare ale forțelor din Marea Neagră au permis Rusiei să stabilească controlul asupra părții de nord-est a Mării Negre și să o transforme într-o platformă de lansare pentru operațiile militare rusești în Siria, Libia și în întreaga lume.

Rezoluția afirmă, de asemenea, că Marea Neagră a devenit o regiune din ce în ce mai periculoasă din cauza ambițiilor nedisimulate ale Rusiei de a ocupa  Marea Neagră și Marea Azov, de a coloniza regiunea atât prin metode militare, cât și non-militare și de a controla întreg comerțul internațional din regiune.

Pentru a răspunde cât mai eficient la acțiunile Rusiei, participanții la forum consideră că, solidarizarea țărilor din regiunea Mării Negre reprezintă cea mai bună soluție de a contrabalansa geopolitic Rusia, alături de cooperarea strategică a acestora cu NATO, Uniunea Europeană și Statele Unite. La rândul ei, Rusia a făcut eforturi semnificative pentru a sparge unitatea transatlantică, prin intensificarea cooperării bilaterale cu unele țări din NATO.

Participanții la forum au propus liderilor din regiunea Mării Negre, ai NATO, Uniunii Europene și Statelor Unite să ia următoarele zece măsuri:

- Elaborarea și discutarea la nivel internațional a unei viziuni clare asupra Mării Negre, ca regiune de importanță strategică în creștere pentru Occident. Ulterior trebuie dezvoltată o strategie comună în regiune, aplicând modelele de cooperare existente în zona Baltică. Astfel, se va ajunge la o abordare integrată a flancului estic al Europei.

- Consolidarea eforturilor comune de descurajare a Rusiei în Marea Neagră prin creșterea prezenței militare NATO/SUA în țările aliate și partenere; rotația permanentă a navelor de război americane, germane și ale altor aliați în porturile ucrainene de la Marea Neagră și Azov; creșterea potențialului militar al statelor aliate și al statelor partenere prin implementarea sistemelor moderne de apărare antiaeriană și anti-navă; consolidarea oportunităților pentru exerciții comune în regiune prin înființarea de baze permanente pentru formarea și antrenarea forțelor aliate și partenere; crearea de mecanisme pentru schimbul de informații între statele aliate și cele partenere în scopul descurajării și prevenirii acțiunilor agresive ale Rusiei în regiune.

- Oferirea Ucrainei și Georgiei a unor planuri clare și realiste, de a deveni state membre NATO (Membership Action Plan), cât mai curând posibil, în conformitate cu Summitul de la București din 2008.

- Restabilirea unității transatlantice, precum și îmbunătățirea și consolidarea relațiilor dintre SUA cu partenerii din UE și cu Turcia, recunoscând rolul central al Turciei în menținerea echilibrului de putere în Marea Neagră și în regiunea mediteraneană.

- Investigarea crimelor de război rusești din întreaga lume în instanțele internaționale pentru pedepsirea agresiunilor și asigurarea justiției.

- Interzicerea pentru navele care, pleacă din porturile Mării Negre aflate pe teritoriile ocupate ilegal de Rusia, să intre în porturile europene și occidentale.

- Finalizarea construcției portului maritim Anaklia din Georgia care, reprezintă un nod de comunicații pentru mările Neagră și Caspică. Acesta va facilita integrarea regiunii în marile rute comerciale internaționale și va stimula dezvoltarea altor porturi din Ucraina, România, Turcia și Bulgaria.

- Promovarea investițiilor occidentale în regiune pentru a crea o centură de securitate și prosperitate de-a lungul frontierei sud-estice a NATO.

- Revizuirea infrastructurii critice de-a lungul coastei Mării Negre și reducerea influenței Rusiei asupra unei astfel de infrastructuri, pentru a evita agresiunea hibridă a Rusiei în regiune.

- Asigurarea victoriei atât a democrației, cât și a valorilor occidentale în regiune, fapt care reprezintă un element cheie în reziliența statelor față de operațiile hibride rusești.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel