Ofensiva Turciei. SUA reduc drastic accesul Turciei în spațiul aerian sirian

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Ofensiva militară denumită primăvara păcii (Peace Spring) declanșată de către Turcia în Siria, împotriva kurzilor și DAESH (acronimul arab al Califatului Islamic) a obligat SUA să reducă drastic accesul aerian al Turciei în spațiul sirian. 

Astfel  Pentagonul a declarat că Turcia a fost înlăturată din „ordinea de utilizare a aerului”, regula de angajare militară a recunoscută de către membrii coaliției anti-ISIS care operează în Siria. Acest lucru înseamnă că avioanele turce vor avea dificultăți considerabile pentru a intra în spațiul aerian sirian pentru a sprijini invazia ordonată de către președintele turc Recep Erdogan și nu vor beneficia de datele de supraveghere colectate de coaliție.

Lipsa aceator date va reduce considerabil marja de manevră a aviației turce, care trebuie să se asigure că loviturile sale aeriene nu distrug ținte ale diverselor țări prezente în teritoriul sirian. Orice greșeală turcă poate provoca grave consecințe politice și militare, având în vedere că peste 20 de țări au fost implicate în coaliția SUA de distrugere a ISIS. „Dacă nu sunteți la comanda accesului aerian, este foarte greu să coordonați zborurile în acea zonă”, a explicat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

 

Contre între SUA și Turcia

 

Departamentul Apărării a indicat, încă de la începutul acestei săptămâni, de când era clar că Turcia va utiliza o soluție militară pentru a își impune opinia cu privire la prezența kurzilor în spațiul sirian apopiat graniței turce, că nu va ușura sub nicio formă zborurile bombardierelor turce. De altfel președintele Trump a declarat ferm că Statele Unite „nu susțin o operațiune turcă în nordul Siriei” și „nu vor susține sau nu vor fi implicate în nicio astfel de operațiune”, avertizând asupra consecințelor escaladării ofensiviei spre o invazie terestră care să provoace pierderi dramatice milițiilor kurde. Răspunsul nu a întârziat să apară, atât ministrul turc de externe cât și președinția turcă declarând că dimensiunea și scopul ofensivei militare ordonate de Ankara sunt decizii care aparțin suveran statului turc.

Secretarul Apărării, Mark Esper și șefului statului major , generalul Mark Milley, au declarat că au subliniat omologilor lor din Ankara că „acțiunea unilaterală creează riscuri majore pentru Turcia”. Cu toate acestea, ministerul Turc al Apărării a declarat: „Crearea unei zone sigure și unui coridor de pace este esențială pentru ca sirienii să aibă o viață sigură, contribuind la stabilitatea și pacea regiunii noastre. Forțele de securitate turce nu vor tolera niciodată crearea unui coridor terorist la frontierele noastre”. Mai mult ministerul turc de Externe a declarat că operațiunea va elimina „o amenințare serioasă pentru integritatea și unitatea teritorială a Siriei” și „va preveni reapariția Daesh-ului terorist și a problemelor similare în viitor”.

 

Ce au atacat de fapt turcii

 

Deși Turcia a anunțat ofenisva militară ca având obiectiv distrugerea atât a ultimelor buzunare de rezistență ale ISIS, cât și oprirea întăririi prezenței kurde, turcii, în realitate, au atacat unitățile de protecție militare kurde, cunoscute de inițialele YPG. Turcia susține că YPG nu este decât o extindere a grupului terorist desemnat, Partidul Muncitorilor Kurzi (PKK).  La Wahington părerea unanimă este că Turcia folosește această rațiune defectuoasă ca scuză pentru a invada nordul Siriei. Oficialii turci au declarat că au efectuat bombardamente și incursiuni terestre  de-a lungul graniței dintre Siria și Irak pentru a împiedica întărirea kurzilor prin Irak. „În acest fel, tranzitul grupului în Siria și liniile de sprijin, inclusiv muniția, sunt oprite”, a spus o sursă turcă, fără a oferi detalii despre locul luptelor, despre dimensiunile acestora sau modul în care au fost efectuate. Analiștii militari americani au exprimat scepticism cu privire la afirmațiile Turciei, întrucât rapoartele nu au arătat semne de activitate din partea pozițiilor majore de artilerie turcească de lângă graniță.

Forțele democratice siriene conduse de kurzi au fost un aliat apropiat al SUA în lupta pentru a învinge Statul Islamic. Turcia consideră că militanții kurzi ai Siriei reprezintă o amenințare la adresa securității sale naționale, iar președintele Erdogan a declarat că forțele sale sunt gata să înceapă o operație militară împotriva lor în nord-estul Siriei astfel că un nou model de forță și dictat se dezvoltă în nordul Siriei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel