Oficialul turc a informat că transferul de echipamente ar putea fi amânat pentru anul următor, întrucât cea de-a doua serie de sisteme necesită transferul de tehnologie și producția în comun a acestora. „Plănuim un termen pentru anul viitor. Contrar primei serii, (de data aceasta, n. red.) este o producție comună și un transfer de tehnologie aici. Este dincolo de 'hai să le cumpărăm repede și să le instalăm' ca la primul sistem", a declarat Ismail Demir pentru postul local de știri NTV, citat de Mediafax.
Turcia și Rusia, producție în comun a sistemlor S-400
Achiziționarea de sisteme antibalistice S-400 de către Turcia, aliată NATO, de la vecinii ruși a declanșat tensiuni la nivelul relațiilor dintre Ankara și Washington, întrucât liderii americani consideră acest demers o amenințare la adresa capacității de apărare a alianței nord-atlantice și a sistemului de avioane de luptă Lockheed Martin F-35, realizat de aceasta.
În pofida avertismentelor și a amenințărilor cu impunerea de sancțiuni transmise de Washington, Turcia a primit primul lot de echipamente în iulie. Autoritățile ameicane au răspuns în consecință, înlăturând Turcia din cadrul progamului F-35, în care aceasta avea rol de producător și cumpărător.
„Conceptul producției comune poate muta termenul. Avem câteva vulnerabilități legate de localizarea producției aici. Munca tehnică continuă", a adăugat Ismail Demir.