Președintele Donald Trump urmează să anunțe marți detalii privind ambițiosul său proiect al scutului antirachetă american ”Golden Dome”, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters.
Scutul antirachetă Golden Dome, considerat drept piatra de temelie a planificării militare a lui Trump, își propune să creeze o rețea de sateliți pentru detectarea, urmărirea și, eventual, interceptarea rachetelor care sosesc. Scutul ar putea desfășura sute de sateliți pentru detectarea și urmărirea rachetelor.
Se estimează că Golden Dome va costa zeci de miliarde de dolari și va dura ani de zile pentru a fi implementat, deoarece programul controversat se confruntă atât cu control politic, cât și cu incertitudine financiară.
Adjunctul șefului operațiunilor spațiale, generalul Forțelor Spațiale ale Statelor Unite, Michael Guetlein, este așteptat să se afle în Biroul Oval în această după-amiază.
Guetlein ar putea fi numit managerul de program pentru proiectul Golden Dome, au mai precizat sursele publicației.
Proiect aflat sub semnul întrebării
Se preconizează că Golden Dome va include capabilități terestre și spațiale capabile să detecteze și să oprească rachete în toate cele patru etape majore ale unui potențial atac: detectarea și distrugerea lor înainte de lansare, interceptarea lor în prima etapă de zbor, oprirea lor în mijlocul cursei în aer sau oprirea lor în ultimele minute în timp ce coboară spre o țintă.
Se pare că președintelui american i-au fost prezentate trei versiuni privind Golden Dome. Diferența dintre cele trei versiuni se bazează în mare măsură pe numărul de sateliți și senzori din spațiu care ar urma să fie achiziționați și, pentru prima dată, pe interceptoare spațiale.
Administrația a ales versiunea „Deluxe” a programului, notează și AP, ceea ce are însemna că doar investițiile inițiale vor ajunge la sume cuprinse între 30 și 100 de miliarde de dolari.
Biroul de Buget al Congresului a estimat luna aceasta că doar componentele spațiale ale Domului de Aur ar putea costa până la 542 de miliarde de dolari în următorii 20 de ani.
Dar costul nu este singurul aspect controversat al programului.
Congresemenii democrați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la procesul de achiziții și la implicarea companiei SpaceX, compania aliată a lui Trump, Elon Musk, care a apărut ca favorit alături de Palantir și Anduril pentru construirea componentelor cheie ale sistemului.
Consorțiul condus de SpaceX a propus un model neobișnuit de „serviciu de abonament” pentru partea lor din sistem, în care guvernul ar plăti pentru accesul la tehnologie, în loc să o dețină în totalitate. Această abordare a stârnit îngrijorări în rândul unor oficiali ai Pentagonului cu privire la vulnerabilizarea sistemului de securitate națională prin ”externalizarea” unui astfel de sector cheie.
Un grup de 42 de legiuitori democrați, condus de senatoarea Elizabeth Warren și de reprezentantul Greg Casar, a cerut o anchetă privind rolul lui Musk în procesul de licitație, invocând poziția sa de consilier special al lui Trump și donațiile substanțiale pentru campanie, care depășesc 250 de milioane de dolari.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News