Urmărește emisiunea live



Tratatul dintre România și Ucraina expiră. Daniel Gheorghe cere renegocieri: „Ucraina a încălcat flagrant actul. Avem nevoie de garanții”

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Teritoriile fostului Voievodat al Moldovei, azi împărțite între România (roz), republica Moldova (roșu) şi Ucraina (portocaliu), sursă foto: Wikipedia
Teritoriile fostului Voievodat al Moldovei, azi împărțite între România (roz), republica Moldova (roșu) şi Ucraina (portocaliu), sursă foto: Wikipedia

Deputatul liberal Daniel Gheorghe a vorbit despre problemele cu care se confruntă minoritatea română din Ucraina, abordând în acest sens și problema tratatului semnat în 1997 și care expiră anul acesta. 

Deputatul liberal a atras atenția că „drepturile fundamentale ale românilor sunt grav încălcate” și că „avem o istorie întreagă în ceea ce privește desființarea școlilor cu predare în limba română din Ucraina”.

În cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”, de la DC News, în ediția de săptămâna trecută, Daniel Gheorghe precizează că „în acest moment, față de acum aproape 30 de ani numărul școlilor românești s-a înjumătățit”. O altă problemă majoră cu care se confruntă românii din Ucraina este „nerecunoașterea limbii române drept limbă de învățământ a unei minorități naționale, conform noii legi a învățământului ”.

„România a făcut unele demersuri, dar Ucraina pare complet insensibilă la acest aspect. Ne confruntăm cu o politică de ucrainizare și de asimilare a românilor din aceste regiuni. Pe toate căile: administrativă, culturală, politică. Statul ucrainean nu a respectat nici pe departe angajamentele internaționale la care e semnatar. Mă refer la Cartea Europeană a Limbilor Minoritare sau Regionale, la Cartea Europeană a Drepturilor Omului și la Tratatul semnat cu România în 1997”, mai precizează deputatul român.

 

„România ar trebui să renegocieze tratatul cu Ucraina”. Kievul nu a respectat prevederile acordului, astfel că e nevoie de noi garanții

 

În ceea ce privește tratatul cu Ucraina ratificat în 1997, intitulat oficial Tratatul privind relațiile de cooperare și bună vecinătate dintre România și Ucraina, Daniel Gheorghe e de părere că acesta trebuie renegociat iar România să ceară garanții că Ucraina va respecta prevederile acordului.

Deputatul român e de părere că Ucraina, stat care aspiră la aderarea la NATO și UE, trebuie să rezolve urgent problemele minorităților, considerând că țara vecină are retorica Federației Ruse. Daniel Gheorghe a amintit de episodul scandalos de a începutul acestei luni când Administrația Regională de Stat Cernăuți, structură a Ucrainei, a prezentat, într-un filmuleț ce se vrea a avea un caracter de documentar, o poziție cel puțin controversată în ceea ce privește masacrul de la Fântâna Albă, și în care se afirmă că masacrul a fost organizat de serviciile secrete ale Regatului României.

„Ucraina trebuie să renunțe la această retorică comună cu Rusia. Trebuie să se hotărască. Ori merge cu Uniunea Europeană, cu NATO, cu lumea liberă, acordă drepturi minorităților, așa cum are minoritatea ucraineană drepturi în toate statele vecine. Ucraina vrea o europenizare, dar doar cu avantaje și foloase, iar în interior să rămână cu același sistem de tip sovietic, represiv, corupt, același mental expansionist și iredentist. Sunt lucruri care sunt în antiteză totală”, a mai precizat Daniel Gheorghe.

Parlamentarul e de părere că Guvernul României și MAE trebuie să vadă „cum poate fi renegociat acest tratat în aşa fel încât Ucraina să ofere garanţii cu privire la respectarea drepturilor minorităţii române”.

„Vorbim de peste o jumătate de milion de români autohtoni, care sunt acolo din timpuri străvechi, care nu au venit de nicăieri, care sunt oamenii acelor locuri, în Bucovina, în sudul Basarabiei, în nordul Basarabiei, în Herţa, în Maramureş, de peste Tisa", a conchis Daniel Gheorghe.

În ceea ce privește posibile acuze de șovinism în cazul în care Bucureștiul ar dori rediscutarea tratatului, Daniel Gheorghe denunță că „doar noi suntem acuzați mereu de șovinism”.

„Am ajuns ca în momentul în care ne comemorăm martirii uciși de comuniști sau oamenii nevinovați uciși la Fântâna Albă, tot noi să fim cei speriați că suntem șovini, iredentiști și extremiști”, mai precizează acesta.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel