Ucraina susține că serviciile secrete ale României au masacrat românii la Fântâna Albă. Daniel Gheorghe denunță o „insultă fără margini”

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Armata Roșie, sursă foto: University of Florida
Armata Roșie, sursă foto: University of Florida

Administrația Regională de Stat Cernăuți, structură a Ucrainei, a prezentat, într-un filmuleț ce se vrea a avea un caracter de documentar, o poziție cel puțin controversată în ceea ce privește masacrul de la Fântâna Albă. Ucrainenii spun, nici mai mult nici mai puțin, că masacrarea celor aproximativ 3.000 de români în aprilie 1941 a fost de fapt o acțiune planificată de serviciile secrete ale Regatului României.

Cei de la BucPress au publicat un material, prin care au atras atenția că un filmuleț realizat de Administrația Regională de Stat Cernăuți, Secția de cultură, despre tragedia bucovinenilor de la Fântâna Albă, spune că în pădurea Varnița au fost împușcați „aproximativ 50 de persoane”, fără să se specifice de ce naționalitate au fost.

Deși victimele au fost masacrate de grănicerii sovietici, potrivi autorilor filmului, postat pe Facebook de Administrația Regională de Stat Cernăuți, acțiunea a fost planificată de serviciile secrete românești împotriva locuitorilor Bucovinei, ceea ce a trezit o adevărată indignare pe respectiva rețea de socializare a comunității românești din Ucraina. „A fost o provocare, conștient planificată de serviciile secrete române, împotriva locuitorilor Bucovinei”, se spune în film.

Ambasada României în Ucraina a venit cu o reacție și cere Ucrainei „respectarea adevărului istoric”, precizând că a luat notă cu surprindere de ceea ce au prezentat vecinii noștri.

„Ambasada României în Ucraina a luat notă cu surprindere de filmul publicat de către Administrația Regională de Stat Cernăuți. După cum se cunoaște, la 1 aprilie 1941, un grup de peste 3000 de țărani bucovineni, români din Valea Siretului, care încercau să treacă granița înspre România,  au fost încercuiți și asasinați de trupele NKVD. Ambasada consideră obligatorie respectarea adevărului istoric, în orice încercare de portretizare a masacrului care a avut loc la Fântâna Albă. Astăzi, în ajunul comemorării a 80 de ani de la ziua neagră în care mii de femei, copii și bătrâni au fost victimele forțelor sovietice, este imperios necesar să ne amintim cu respect și demnitate de cei care au plătit cu viața pentru dorința de libertate”, se arată în reacția Ambasada României în Ucraina, potrivit portalului unionist InfoPrut.

 

Daniel Gheorghe: „O insultă fără margini la adresa României”. Deputatul solicită Președinției și MAE reacții ferme

 

Deputatul liberal Daniel Gheorghe, de profesie istoric, a denunțat o „insultă fără margini” a statului Ucrianei la adresa țării noastre. El cere Președinției și MAE să aibă reacții ferme cu privire la acest incident.

„Difuzarea de către Administrația Regională de Stat Cernăuți, deci o structura a statului Ucraina, iar nicidecum de către vreun ONG obscur ori vreo organizație controversată cu interese politice, a unui film mincinos și de-a dreptul injurios cu privire la tragedia Românilor din Bucovina petrecută la Fântâna Albă la 1 aprilie 1941 este o insultă fără margini adresată tragediei umanitare cumplite de acum 80 de ani, adresată României și adevărului istoric!

Iată cum Ucraina, la nivel de stat, reia cele mai mizerabile teze ale istoriografiei sovietice și calcă in picioare memoria unor inocenți uciși în mod barbar de criminalii sălbatici ai NKVD-ului adus în regiunea Cernăuți de către ocupantul comunist!

În asemenea condiții, în lipsa unei retractari oficiale a falsului grosolan menționat, cred că a vorbi despre "bună vecinătate" rămâne o himera iar Ucraina confirma din nou studiile și analizele experților în materie de politică internațională care o consideră drept vecinul României care după căderea Cortinei de Fier duce politica cea mai puțin prieteneasca la adresa Țării noastre.

Solicit Ministerului Afacerilor Externe și Președinției României reacții ferme pe marginea acestei insulte gratuite adresate marii tragedii românești de la Fântâna Albă! Cu astfel de acte iraționale moral, Ucraina se îndepărtează pas cu pas de orice șansă reală de aderare la Uniunea Europeană!”, a transmis Daniel Gheorghe, pe pagina personală de Facebook.

CITEȘTE ȘI: MASACRUL DE LA FÂNTÂNA ALBĂ | Tragedia miilor de români secerați de mitralierele sovietice în aprilie 1941

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel