Tîlvăr: Înzestrarea Armatei României cu blindate Piranha 5 și sisteme HIMARS, exemplu că Forțele Terestre ating cele mai moderne standarde

Darius Muresan |
Data publicării:
Sisteme HIMARS dislocate în România
Sisteme HIMARS dislocate în România

Azi, cu ocazia Zilei Forțelor Terestre Române, ministrul Apărării Naționale a transmis un mesaj în care a amintit de programele de modernizare cu tehnică de ultimă generație, precum transportoare blindate Piranha 5, dar și lansatoare multiple HIMARS.

„Gândurile noastre merg, la ceas aniversar, în primul rând către eroii neamului nostru, căzuți la datorie în toate războaiele purtate de Armata României, cei mai mulți dintre ei fiind din rândul Forțelor Terestre. Le vom păstra vie amintirea și le vom cinsti veșnic faptele de vitejie”, se arată în mesajul transmis de ministrul Tîlvăr.

Acesta a amintit și de programele de înzestrare cu tehnică de ultimă generație, programe facilitate de alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare. Șeful civil al Armatei României a dat exemple de succes, precum Piranha 5 și HIMARS, programe care contribuie la modernizarea Forțelor Terestre Române la cele mai înalte standarde.

 

Piranha 5 și HIMARS, exemple de modernizare a Forțelor Terestre Române la cele mai înalte standarde

 

2. Trasportor... (piranha-v-copy_43568400.jpg)

Trasportor blindat Piranha 5, aflat în dotarea Armatei române. Foto: DefenseRomania

„Prin alocarea, în ultimii șase ani, a minimum două procente din PIB pentru Apărare, Forțele Terestre Române, alături de celelalte categorii de forțe, cunosc o perioadă fastă, de modernizare și retehnologizare la cele mai moderne standarde.

Transportoarele Piranha 5, sistemele de artilerie HIMARS, precum și alte importante programe de achiziții începute sau aflate în pregătire conturează noua postură a Forțelor Terestre în cadrul Armatei României. Ridicarea alocărilor bugetare la 2,5 % din PIB va permite accelerarea acestor eforturi de modernizare, în acord cu nivelul în creștere al provocărilor de securitate din regiunea noastră”, precizează ministrul Apărării.

„Desăvârșiți ca profesioniști în misiuni internaționale, executate, în ultimele trei decenii, în teatrele de operații din Balcanii de Vest, Irak, Afganistan și pe continentul african, precum și în alte misiuni sau exerciții multinaționale de amploare desfășurate peste hotare sau acasă, alături de forțele celor mai avansate armate ale lumii, dumneavoastră, militarii Forțelor Terestre Române, ați demonstrat zi de zi, prin rezultatele impecabile ale muncii depuse, că sunteți cea mai de preț resursă a acestei categorii de forțe și că meritați renumele de militari de elită. 

Tocmai de aceea, consider că nu există datorie mai importantă pentru noi, echipa pe care o conduc la vârful Ministerului Apărării Naționale, decât aceea de a activa toate soluțiile pentru ca dumneavoastră să beneficiați de cele mai bune condiții de muncă și de viață. Demnitatea și curajul cu care vă faceți permanent datoria trebuie  și vor fi răsplătite cu recunoștința și respectul nostru, al românilor”, a conchis Angel Tîlvăr, potrivit unui comunicat emis de către Ministerul Apărării către DefenseRomania.

 

Înzestrarea cu Piranha 5 și sisteme de lansare multiplă HIMARS

 

3. Sisteme HI... (himars-romania-exercitiu_52985100.jpg)

Sisteme HIMARS ale Armatei române. Foto: Batalionul 81 ROT via MApN

Amintim că în luna februarie, Ministerul Apărării din România a anunțat oficial suplimentarea programului Piranha 5 cu încă 150 de blindate. 

Contractul mai sus menționat, privind încă 150 de Piranha 5, suplimentează primele 227 de transportoare care vor înzestra două batalioane din cadrul Brigăzii 2 Infanterie.

Piranha V vor fi construite în România în baza unui acord de tip joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania).

În ceea ce privește HIMARS, România a semnat un contract în 2019 cu Lockheed Martin pentru furnizarea a trei sisteme HIMARS, fiecare sistem având disponibile 18 lansatoare de rachete.

Astfel, în total, Armata noastră va deține 54 de lansatoare multiple HIMARS, devenite cu adevărat celebre după ce au fost livrate ucrainenilor care au reușit să facă ravagii prin trupele ruse de ocupație, „vioara întâi” a contraofensivei fiind reprezentată de HIMARS.

Constractul României pentru HIMARS s-a ridicat la aproximativ 1.5 miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI: Turelele blindatelor Piranha 5 ale Armatei române, „made in Romania” la Bacău. Contractul se întinde pe 3 ani

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel