Terorismul nu cunoaște naționalitate, etnie sau religie. FETO amenință lumea întreagă

Mevlüt Çavuşoğlu |
Data publicării:
Ministrul de Externe al Turciei Mevlut Cavusoglu
Ministrul de Externe al Turciei Mevlut Cavusoglu

Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul de Externe al Turciei, a semnat un editorial care a fost emis de Ambasada Turcă inclusiv către DefenseRomania.

Ministrul de Externe al Turciei vorbește despre amenințarea teroristă și detaliază perspectiva turcă, în textul semnat de acesta, sub numele  „Terorismul nu cunoaște naționalitate, etnie sau religie. FETO amenință lumea întreagă”.

Redăm integral materialul:

În seara zilei de 15 iulie 2016, „Organizația Teroristă Gülenistă” (FETO) a lansat o tentativă sângeroasă de lovitură de stat la adresa poporului meu și a guvernului țării mele. Scopul era să impună un regim radical, fundamentalist, loial doar liderului lor, Fetullah Gülen.

În timp ce unitățile armate afiliate FETO își părăseau cazărmile pentru a ocupa puncte cheie, cum ar fi Podul Bosfor din Istanbul, iar avioanele de luptă și elicopterele de atac bombardau ținte strategice, precum Parlamentul, Administrația prezidențială, sediul armatei și al poliției, mii de civili au ieșit în stradă pentru a opri această tentativă odioasă de lovitură de stat, fără precedent. Complotiștii au ucis 251 de civili nevinovați și au lăsat în urmă mii de răniți. În acea noapte, poporul turc a apărat democrația cu însăși viața. Conspiratorii nu au anticipat un asemenea răspuns eroic.

Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, trebuie să înțelegem întâi adevărata natură a FETO. FETO a fost înființată la sfârșitul anilor 1960 ca o așa-numită „mișcare religioasă”, care, sub masca promovării educației și dialogului inter-religios, a reușit să își ascundă intențiile periculoase.

Infiltrarea bine planificată și frecventă a membrilor FETO și a recruților săi în armată, forțele de ordine, justiție și numeroase instituții guvernamentale, inclusiv în Ministerul meu, a avut loc timp de zeci de ani în mod clandestin, ca parte a unui plan global, a cărui etapă finală a fost declanșată pe 15 iulie 2016.

Dacă încercarea de lovitură de stat ar fi reușit, astăzi am fi avut o Turcie foarte diferită. Democrația nu ar fi existat, iar drepturile și libertățile fundamentale ar fi fost suspendate pe termen nelimitat. Țara ar fi căzut în mâinile unui guvern extremist.

FETO nu controla doar o bună parte din instituțiile de învățământ, dar deținea și numeroase instituții financiare. Conturile lor bancare au fost alimentate de membri renumiți din industrie și comerț, precum și de oficiali și persoane de rând. Mulți civili nevinovați au fost ademeniți să contribuie la finanțele FETO, fiind manipulați prin exploatarea devotamentului lor religios. Veniturile uriașe obținute prin școlile lor din toată lumea au fost transferate în aceste conturi clandestine, care așteptau mutarea finală.

În urma tentativei de lovitură de stat din 15 iulie 2016, a început o adevărată curățenie în sectorul public, inclusiv în instituțiile guvernamentale și în armată, dar și în sectorul privat, pentru a identifica persoanele și companiile afiliate FETO. Unii din conspiratorii influenți au fost reținuți. Alții au scăpat de justiție și s-au refugiat în străinătate. Liderul organizației teroriste FETO, Fethullah Gülen, încă locuiește în Statele Unite. Guvernul nostru a cerut de ani de zile extrădarea lui Gülen din Statele Unite în Turcia, precum și a membrilor FETO din țările europene. Din păcate, aceste solicitări nu au fost încă soluționate.

În același timp, în alte părți ale lumii, un număr tot mai mare de guverne înțeleg pericolul pe care îl prezintă această organizație teroristă și pentru ele și iau măsurile necesare. FETO este implicată în activități ilicite, cum ar fi frauda prin falsificarea vizelor, spălarea de bani și traficul de arme. Drept urmare, membrii FETO sunt excluși din sectoarele public și privat în multe țări. După 2016, numeroase școli afiliate acestei organizații teroriste din străinătate au fost transferate către Fundația Turcă Maarif. În prezent, școlile Maarif funcționează în multe țări și oferă servicii excelente de educație în întreaga lume.

Natura și ramificațiile luptei pe care Turcia o duce împotriva FETO nu diferă de cele exercitate de alte țări împotriva organizațiilor și rețelelor care au îngrozit oficiali și civili deopotrivă, punând în pericol valorile democratice, drepturile și libertățile fundamentale. Turcia face ceea ce țările respective au făcut deja în trecut în lupta lor împotriva terorismului. Toate procedurile sunt în conformitate cu legislația.

Terorismul nu cunoaște naționalitate, etnie sau religie. Acest pericol este o amenințare pentru întreaga umanitate. Prin urmare, răspunsul la această amenințare trebuie să fie unitar și hotărât. Niciun stat nu își permite să diferențieze între teroriști și nicio organizație teroristă nu poate fi considerată „utilă”, în funcție de preferințe. FETO este responsabilă de pierderea a sute de vieți, precum și de alte infracțiuni grave împotriva poporului turc. La șase ani de la 15 iulie 2016, Turcia continuă cu fermitate lupta împotriva FETO, la fel cum își continuă și lupta împotriva altor organizații teroriste precum PKK, PYD-YPG, DHKP-C și DAESH.

Din partea comunității internaționale, așteptăm solidaritate cu Turcia în lupta împotriva terorismului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel