Teheranul cumpără din Rusia baloane de spionaj similare cu cel folosit de China anul trecut

Fotografie ilustrativă - Imagini ale balonului spion chinezesc după ce a fost lovit de o rachetă AIM-9X trasă de un F-22 Raptor, pe 4 februarie 2023. Sursa Foto: U.S. Naval Institute.
Fotografie ilustrativă - Imagini ale balonului spion chinezesc după ce a fost lovit de o rachetă AIM-9X trasă de un F-22 Raptor, pe 4 februarie 2023. Sursa Foto: U.S. Naval Institute.

Frăția militară iraniano-rusă e mult mai extinsă decât se știa public. Dacă până acum știam de ”trocul” rachetelor și dronelor iraniene cu aeronavele militare rusești, iată că lista echipamentelor ce fac obiectul cooperării este mult mai lungă.

Cele mai noi detalii privind colaborarea militară dintre Rusia și Iran au fost dezvăluite de Meduza, pe baza datelor publicate de hackerii Prana Network, o organizație care se opune regimului de la Teheran.

Inițial, pe 4 februarie, Prana Network, anunțata  piratarea serverelor companiei locale Sahara Thunder (companie strâns legată de Ministerul iranian al Apărării), fiind obținuți 10 Giga de date privind schimbul de tehnologii militare dintre Teheran și Moscova. La acel moment, informațiile prezentate de hakeri se axau pe operaționalizarea fabricii de drone Shahed/Geran de pe teritoriul Federației Ruse, în zona Alabuga din Republica Tatarstan.

Publicația rusă Meduza a săpat în arhiva făcută publică de Prana Network și a găsit dovezi că armata iraniană cumpără baloane „spion” din Rusia (similare cu balonul chinez, din 2023, folosit pentru a supraveghea instalațiile militare americane).

Iranul a încercat, încă din 2020, să obțină de produse de la compania rusă Dolgoprudny Automation Design Bureau (DKBA) - „întreprindere de stat care dezvoltă și produce aeronave, baloane și  sisteme speciale”. Negocierile s-au derulat prin compania rusă specializată în exportul de echipamente, Vneshtekhsnab, care a negociat direct cu mai mulți diplomați iranieni.

Într-unul din mailuri, directorul de atunci al Vneshtekhsnab, Irina Ponomareva, raportează că compania ei a „început deja procedura de obținere a autorizațiilor guvernamentale” pentru exportul a zeci de articole de „echipament”, inclusiv „stație meteorologică aeropurtată”, împreună cu o serie întreagă de echipamente tehnice.

”Toate aceste articole (inclusiv heliul ) sunt menționate pe site-ul companiei producătoare DKBA ca componente ale unui dirijabil sau balon fără pilot. Cu ajutorul sistemelor sale de supraveghere video și radio, un astfel de dispozitiv poate monitoriza „situația operațională” în timp real: în zonele de apă, în apropierea granițelor de stat”, arată Meduza.

În cele din urmă, în decembrie 2020, transportul a fost efectuat pe cale navală, rușii fiind interesați ”dacă nava va avea escortă înarmată” și dacă există un „tracker GPS” la bord, încă o confirmare a modului în care acționează flota din umbră ruso-iraniană, care oprește transponderele pentru a face încărcătură mai greu de urmărit.

Ulterior, după invazia rusă a Ucrainei, contactele au fost reluate. 

Baloanele sunt folosite pentru proiectul iranian Damavand. La ce se referă proiectul iranian Damavand nu este menționat în documentele scurse.

Oficialii companiei ruse de comerț exterior - Vneshtekhsnab - susțin că un astfel de balon ”poate fi foarte folosit la o Cupă Mondială, de exemplu, pentru a-l lansa și a filma zona din jurul lui”.

Cu toate acestea, în presă, produsele Biroului de Design Dolgoprudny sunt descrise drept „flota rusă de baloane spion”. Din anii 50, DKBA proiectează dispozitive similare cu  balonul chinezesc de „recunoaștere” doborât pe cerul american.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel