Tancurile Abrams, la aproape 100% din capacitate? SUA intenționează să transfere proiectile cu uraniu sărăcit tancurilor destinate Ucrainei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc american Abrams. Foto: US Army
Tanc american Abrams. Foto: US Army

Un înalt oficial al Administrației de la Casa Albă a spus că nu există obstacole majore în calea furnizării de muniție pe bază de uraniu sărăcit.

După săptămâni de dezbateri interne cu privire la varianta de înzestrare a tancurilor Abrams pe care SUA le vor transfera la Kiev, se pare că vor fi livrate și proiectile ce au în compoziția lor uraniu sărăcit, cu o duritate extrem de ridicată, capabile să perforeze aproape orice tip de blindaj.

Astfel, potrivit unui înalt oficial al administrației americane, citat de Wall Street Journal, SUA vor preda Ucrainei proiectile cu uraniu sărăcit, care sunt utilizate în mod regulat de armata americană și ar fi foarte eficiente împotriva tancurilor rusești. Proiectilele trase cu viteză mare sunt capabile să pătrundă de la distanță armura frontală a unui tanc rusesc.

 

Abrams vine cu proiectile de uraniu sărăcit, dar ”dezbrăcat” de tehnologiile sensibile

Foto: Muniție de 120 mm pentru tancurile Abrams

Proiectilul este de tip perforant, nu conține explozibil și este capabil să distrugă un tanc adversar doar prin forța cinetică, așa cum explica săptămânile trecute și gen. Mircea Mîndrescu, la momentul anunțului Londrei privind trimiterea în Ucraina a unor astfel de proiectile. 

„Proiectilul lovește ca un tren de marfă”, explică și Scott Boston, analist militar la Rand Corporation și fost ofițer de artilerie al armatei. „Este foarte lung și are o densitate mare. Așa că direcționează o cantitate mare de energie cinetică într-un singur punct al blindajului inamic".

După cum notează publicația, deși unii oficiali spun că nu există obstacole serioase în calea furnizării de astfel de proiectile, unii reprezentanți ai Casei Albe și-au exprimat îngrijorarea că transferul proiectilelor va expune Washingtonul criticilor și propagandei Kremlinului.

Pe de altă parte, deși SUA se pare că acceptă să trimită proiectilele mai sus menționate, în cazul tehnologiei tancului Abrams, lucrurile stau puțin diferit. 

Tancurile Abrams, care vor fi predate Ucrainei de către Statele Unite, sunt ”dezbrăcate” de echipamente/componente ce încorporează tehnologii secrete, pentru a nu compromite o armă vitală pentru Statele Unite, în cazul în care tancul ar cădea în mâinile forțelor ruse, relata USA Today.

*** 

Pe 20 martie, presa a raportat că autoritățile britanice sunt gata să trimită în Ucraina proiectile cu uraniu sărăcit, care sunt deosebit de eficiente împotriva vehiculelor blindate.

Rusia susține că praful de uraniu toxic și radioactiv care apare atunci când astfel de obuze sunt detonate poate reprezenta un pericol pentru sănătatea oricui îl inhalează. Între timp, nu au existat studii la scară largă care să determine cum este afectată sănătatea oamenilor care trăiesc în locuri contaminate cu uraniu sărăcit.

 

Livrarea Abrams - în linie dreaptă

Foto: tancuri Abrams

În ianuarie a.c., Casa Albă a fost de acord să furnizeze Ucrainei 31 de tancuri Abrams, ca parte a unui acord mai larg în care Berlinul și alte capitale europene ar fi de acord să trimită tancuri Leopard-2 de fabricație germană.

La început, SUA au plănuit să trimită M1A2 Abrams, o variantă mai avansată, ce dispune inclusiv de un sistem de ochire mult mai performant. Totuși, pentru a scurta timpul de livrare, administrația a decis să repare tancurile M1A1 Abrams, aflate deja în serviciul Armatei SUA și să le furnizeze Ucrainei.

Militarii ucraineni se află deja în Germania pentru instruirea pe Abrams și se pare că primele tancuri americane vor ajunge pe frontul din Ucraina spre sfârșitul lunii august, după finalizarea antrenamentului, preconizat să dureze aproximativ 10 săptămâni.

Ucraina insistă și pentru rachete cu rază mai lungă de acțiune fabricate din SUA, de tip ATACMS, ce pot fi lansate de sistemul HIMARS. Președintele Biden a declarat în mai că opțiunea „rămâne deschisă”, oficialii americani spun că o astfel de mișcare este inevitabilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel