Isterie rusă la vestea că Challenger 2 vor trage proiectile cu uraniu sărăcit. Gen. Mîndrescu: Moscova știe că așa tancurile T90 nu au șanse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto ilustrativ. Proiectil perforant / SHAPE NATO
Foto ilustrativ. Proiectil perforant / SHAPE NATO

Marea Britanie intenționează să transfere în Ucraina muniție antitanc cu uraniu sărăcit, care vor ajunge împreună cu tancurile Challenger 2.

„Pe lângă dotarea Ucrainei cu o escadrilă de tancuri de luptă principale Challenger 2, vom furniza și muniție, în special proiectile perforatoare care conțin uraniu sărăcit”, a scris ea.

Decizia a generat reacții agresive la Moscova, care califică gestul UK drept o încercare de proliferare nucleară, chiar dacă proiectilele nu conțin material fisionabil sau radiologic. „Dacă Kievul este aprovizionat cu astfel de proiectile, o vom considera ca fiind o folosire a bombelor nucleare murdare împotriva Rusiei, cu toate consecințele care decurg”, a spus reprezentantul Kremlinului, Konstantin Gavrilov.

Foto: Tanc Challenger 2

Oficialii ruși „încearcă în mod deliberat să dezinformeze”, a reacționat imediat Marea Britanie, care adaugă că armata britanică folosește ”de zeci de ani” uraniul sărăcit în obuzele sale. „Aceasta este o componentă standard care nu are nimic de-a face cu armele sau capabilitățile nucleare. Rusia știe acest lucru, dar încearcă în mod deliberat să dezinformeze”, a spus ministerul britanic al apărării.

 

Motivul reacției atât de agresive a Rusiei - vulnerabilitatea tancurilor T-90

 

T-90M, sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Potrivit ministerului britanic, aceste proiectile sunt extrem de eficiente pentru a învinge tancurile moderne și vehiculele blindate.

ISW clarifică faptul că astfel de muniții antitanc sunt fabricate de obicei folosind uraniu sărăcit - adică uraniu care este mai puțin radioactiv decât uraniul natural - din cauza densității sale mari și, prin urmare, a efectului său de penetrare suplimentar. 

La rândul său, generalul Mîndrescu explică faptul că aceste proiectile, care sunt ca niște bare care au o densitate și o duritate foarte mare, care penetrează blindajul tancului adversar, rezultând o implozie a tancului din cauza forței cinetice.

”La un moment dat, i se spunea chiar muniție-săgeată. Muniția cu uraniu sărăcit nu iartă tancul adversar. Tancurile rusești T-90, T-72 nu au șanse prea mari în a rezista loviturilor (cu proiectile n.r.) cu uraniu sărăcit. Acesta este motivul atitudinii Rusiei(...)”, arată gen. Mîndrescu.

Foto ilustrativ: Muniție pentru tancurile Leopard 2A6 / US Army, Gertrud Zach

Potrivit acestuia, tehnologia cu uraniu sărăcit este în dotarea a doar câtorva armate ale lumii ”Americanii o au, britanicii evident că o au. Nu știu rușii, nu am auzit că ar avea-o, dar nu foarte multe țări au o asemenea muniția cu uraniu sărăcit”.

 

Minciunile Moscovei cu privire la muniția cu uraniu sărăcit

 

Britanicii au adăugat că studiile științifice arată că orice impact asupra sănătății umane și asupra mediului în urma utilizării munițiilor cu uraniu sărăcit este „probabil să fie scăzut”.

Gen. Mîndrescu a precizat și de ce retorica Rusiei pe acest subiect este falsă: muniția cu uraniu sărăcit nu înseamnă proliferare nucleară pentru că nu conține material radiologic. ”Crucea Roșie a fost în zonele în care a fost în zonele în care a fost depozitată muniția cu uraniul sărăcit, au făcut cercetări pe populație și nu au descoperit nimic”

Uraniul sărăcit este un produs rezidual al procesului de îmbogățire a uraniului, care constă în extragerea izotopului uraniu-235 din uraniul natural.

O astfel de muniție nu poate fi folosită nici pentru producerea de arme nucleare sau radiologice, subliniază analiștii. În schimb, Putin încearcă să prezinte furnizarea de obuze cu părți de uraniu sărăcit ca o escaladare pentru a descuraja ajutorul occidental – chiar dacă nu conțin material fisionabil sau radiologic.

Datorită densității sale mari, uraniul sărăcit este folosit atât în blindajele echipamentelor militare (în special, tancurile M1 Abrams), cât și proiectilele perforatoare.

 

Citește și: Cele 31 de tancuri Abrams pot ajunge în Ucraina mai devreme decât se aștepta. SUA lucrează la asta

Tanc Abrams

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel