Taiwanul privește cu îngrijorare retragerea SUA din Afganistan și nu vrea să depindă de nimeni în aceea ce privește apărarea

Tudor Curtifan / 18 aug 2021 / 18:10

Revenirea la putere a talibanilor în Afganistan ca urmare a retragerii trupelor americane întăreşte necesitatea pentru Taiwan de a fi "mai puternic şi mai unit" în asigurarea apărării sale, a declarat miercuri preşedinta Tsai Ing-wen, citată de AFP, notează Agerpres,

Taiwanul are 23 de milioane de locuitori şi se bucură de un sistem politic democratic. Insula trăieşte sub teama constantă a unei invazii din partea Chinei continentale, care o consideră parte a teritoriului său şi ameninţă că va utiliza forţa în cazul unei declarări a independenţei.

Washingtonul rămâne unul dintre aliaţii oficiali cei mai importanţi pentru Taiwan. SUA au întrerupt relaţiile diplomatice cu Taipei în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul ca singur reprezentant al Chinei, dar rămân totuşi principalul furnizor de armament al insulei.

Brusca plecare a trupelor americane din Kabul a provocat în Taiwan o dezbatere cu privire la încrederea care poate fi acordată SUA în apărarea insulei.

Preşedinta Tsai şi-a exprimat direct îngrijorarea miercuri într-o postare pe Facebook.

"Evoluţiile recente în Afganistan au generat suficiente dezbateri în Taiwan", scrie ea.

 

Taiwanul dorește să aibă capacitatea de a se apăra singur"Vreau să spun întregii lumi că singura opţiune pentru Taiwan este ca noi să fim mai puternici, mai uniţi şi mai fermi în hotărârea noastră de a ne proteja noi înşine", continuă aceasta.

Tsai Ing-wen a insistat asupra faptului că Taiwanul trebuie să fie autonom. "Nu este o opţiune pentru noi să nu facem nimic prin noi înşine şi să contăm pur şi simplu pe protecţia altora", explică ea în textul postat.

Preşedinta adaugă, referindu-se clar la Beijing, că Taipeiul nu poate conta pe "bunăvoinţa de moment sau pe caritatea celor care nu au renunţat să aibă în vedere utilizarea forţei împotriva Taiwanului".

Beijingul şi-a intensificat presiunea militară, economică şi diplomatică asupra Taiwanului după sosirea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, provenită dintr-un partid militant tradiţional pentru independenţă.

În China continentală, presa de stat s-a delectat cu retragerea americană din Afganistan, în numeroase editoriale înflăcărate prezicând o abandonare a Taiwanului de către Washington în Ziua Z.

Unii experţi au avertizat totuşi împotriva unei comparaţii prea grăbite între situaţia afganilor şi cea a taiwanezilor.

Taiwanul reprezintă un "interes major pentru SUA, căci este o democraţie care funcţionează, un aliat loial", dotat cu o "armată competentă şi care se află direct în largul celui mai mare rival al Americii", a apreciat Robert Kelly, expert în relaţii internaţionale la Universitatea naţională din Pusan, pe Twitter

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy