Suspiciuni asupra finanțărilor regimului Orban, inclusiv în România. Autoritățile, legate la mâini în verificarea traseului banilor

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Viktor Orban, premierul Ungariei. Sursă foto: Orbán Viktor Facebook
Viktor Orban, premierul Ungariei. Sursă foto: Orbán Viktor Facebook

Profesorul Răzvan Munteanu, analist de politică externă și președintele think tank-ului Chamber of Excellence in International Affairs (CEIA), a discutat despre situația din Ungaria condusă de Viktor Orban și suspiciunile opoziției de la Budapesta cu privire la finanțările pe care regimul le face în statele vecine, inclusiv în România.

Pe baza unor analize făcute de jurnaliștii de investigație inclusiv maghiari, foarte multe fonduri pe care Budapesta le acordă în state vecine, precum Slovacia sau România, au ajuns într-o proporție mare către acapararea mass-mediei în limba maghiară, controlată de instituții sau ONG-uri subordonate Budapestei, subliniază Răzvan Munteanu.

„Aceasta înseamnă o capacitate de proiecție a puterii foarte ridicată pe care Ungaria o face în statele vecine”, subliniază Munteanu.

Expertul amintește și de investițiile în domeniul sportiv pe care Ungaria le face în statele vecine, dar și de faptul că opoziția maghiară atrage atenția cu privire la aceste fonduri. Interesant este că, întrucât fondurile sunt destinate comunităților maghiare de peste graniță, autoritățile maghiare nu pot efectua o investigație. La fel se întâmplă cu autoritățile statelor unde ajung banii. Aici ar putea intra pe fir Parchetul European sau alte instituții europene.

„Este interesant ce se întâmplă cu acești bani. Câți bani sunt cu adevărat investiți și câți bani se întorc către grupul de interese de la Budapesta”. 


Finanțările regimului Viktor Orban ar putea fi anchetate de Parchetul European 

 

„Ungaria dezvoltă inclusiv prin intermediul Guvernului, al unui fond de investiții, o politică care vizează etnicii maghiari din bazinul carpatic. Unii consideră acest proces ca o ingerință în afacerile interne, nu pentru că Ungaria sprijină aceste comunități, dimpotrivă, ci prin modul în care o face, fiind acțiuni unilaterale nu bilaterale cu statele respective.

Opoziția maghiară atrage atenția că prin aceste fonduri de investiție în statele vecine, Guvernul Orban nu face altceva decât să dezvolte un adevărat mecanism financiar cu scopul de a obține avantaje ilicite. Problema este că autoritățile maghiare nu pot investiga aceste sume de bani pe care Guvernul le acordă într-un stat vecin. Pe de altă parte nici statele vecine Ungariei nu pot urmări cu atenție traseul acestor investiții și programe economice. Sunt investiții de zeci și chiar sute de milioane de euro”, precizează profesorul Răzvan Munteanu, într-un interviu acordat DC News, în cadrul emisiunii „Pe Plan Extern”.

„Cine ar putea să investigheze dacă suspiciunile opoziției maghiare sunt corecte sau nu? Poate că în acest context o investigație asupra traseului banilor ar putea fi făcută chiar de către Parchetul European sau de către instituțiile europene”, a conchis analistul.

Amintim că în octombrie 2019, Consiliul European a convenit numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european. Numirea a fost ulterior confirmată și de Parlamentul European.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel