Sunt suficiente 49 de avioane F-16? Fălcoi: Pentru ca România să devină o putere regională avem nevoie de 120 de avioane de luptă

F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

România așteaptă primele avioane din cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon achiziționate din Norvegia. La finalul livrărilor și după operaționalizare, România va avea în serviciul de luptă trei escadrile de F-16 Fighting Falcon.

Cele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia sunt așteptate încă de anul acesta, sau cel târziu în 2024. Livrările depind mult și de partenerii noștri din SUA și Norvegia.

Cert e că cele 32 de avioane F-16 Fighting Flacon achiziționate din Norvegia se vor alătura prime escadrile de F-16, deja operațională, formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia.

Cele 32 de avioane F-16 norvegiene sunt în versiunea AM/BM, în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic.

Prima escadrilă formată din 17 aeronave F-16 e în configurație M5.2R, avioanele urmând să fie modernizate la configurația M6.6.

Toate sunt trecute prin programul Mid-Life Update (MLU).

Avioanele vor asigura tranziția către F-35 Lightning II pe care România vrea să le achiziționeze după 2030.

 

Dar sunt suficiente 49 de avioane? Pentru a deveni o putere regională serioasă românia ar avea nevoie între 110-120 de avioane

 

3. F-16, Româ... (f-16-romania_96611100.jpg)

F-16, România, sursă foto: Forțele Aeriene Române

Nicu Fălcoi, fost pilot de supersonice, în prezent deputat din partea USR în Parlamentul României, membru al Comisiei pentru Apărare, a discutat despre acest subiect la una din edițiile podcastului Obiectiv EuroAtlantic, difuzat săptămânal de DefenseRomania.

Acesta e de părere că de fapt Romînia are nevoie de minimum 110 avioane de luptă pentru a putea să fie un jucător important în regiune în ceea ce privește aviația militară. Nicu Fălcoi crede că după 2030 vom avea o flotă mixtă, avioanele F-16 vor fi modernizate radical și vor zbura alături de F-35.

„România are nevoie de mai mult de 49 de avioane, câte vom avea după ce vor ajunge și cele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia. În opinia mea România ar avea nevoie undeva la 110-120 de avioane de luptă pentru a putea reprezenta o forță serioasă în această parte de lume din punct de vedere al aviației militare. Acest lucru ar presupune să rămânem pe o flotă mixtă în condițiile în care ar veni F-35 în țară”, e de părere Nicu Fălcoi.

Declarația a fost făcută în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic în care s-au analizat concluziile summitului NATO de la Vilnius iar în a doua parte a emisiunii decizia istorică de a crea în România un centru de pregătire pentru piloții de F-16; Podcastul îl puteți urmări integral mai jos

Youtube video image

 

 

Pregătirea piloților pentru cele 32 de avioane, o mare provocare. Pentru prima escadrilă pregătirea din Portugalia a durat 2 ani

 

 

Nicu Fălcoi a adăugat că hub-ul de F-16 care va fi ridicat de aliați în România e o șansă uriașă și pentru Forțele Aeriene Române, în contextul în care pe sloturile din lume de pregătire a piloților e înghesuială mare.

El spune că procesul de dezvoltare a unui asemenea centru e complex, dar beneficiile sunt pe măsură. 

„E vorba de avioane, instructori, simulatoare. Sunt atât de multe lucruri care vor trebui făcute și aduse în România, dar una peste alta e un lucru foarte bun pentru România acest centru. Avem și noi nevoie de el pentru pregătirea piloților pentru cele 32 de avioane care vor veni.

O parte dintre ei au început deja pregătirea prin alte locuri. Dar avem nevoie de un ritm mult mai mare iar pregătirea acestor piloți nu durează puțin. Dacă cineva se așteaptă să aibă un pilot pregătit de luptă în 2-3 luni se înșală amarnic. Durează în cel mai fericit caz un an. (...) Gândiți-vă că primii piloți români, într-adevăr au fost duși și la nivel de instructor, dar au fost pregătiți în circa 2 ani de zile în Portugalia. Și erau piloți foarte bine antrenați care nu au avut nici cea mai mică problemă de adaptare la condițiile noului avion. Dar pentru că trebuie parcurși numeroși pași”, a conchis Nicu Fălcoi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel