'SUA nu sunt riverane Mării Negre, dar trebuie să fie o putere a regiunii'. România, cea mai dornică de prezența americană

Expertul american Luke Coffey, director al Douglas and Sarah Allison Center for Foreign Policy și fost consilier politic al lui Liam Fox, fostul secretar britanic al apărării, atrage atenția asupra importanței Mării Negre.

Marea Neagră nu trebuie să fie un obiectiv secundar pentru securitatea transatlantică

 

În cadrul unei analize ce a fost publicată pe Middle East Institute, și intitulată „În timp ce SUA nu sunt riverane Mării Negre, trebuie să fie o putere a regiunii”, Luke Coffey subliniază că pentru mulți decidenți politici Marea Neagră a reprezentat o importanță secundară în ceea ce privește securitatea transatlantică. Însă, din fericire, lucrurile încep să se schimbe. Acesta precizează că NATO, în loc să consolideze linia de frontieră a Alianței de la Marea Baltică la Marea Neagră, și-a concentrat resursele pe nord-estul Europei.

Așa cum subliniază expertul, există trei țări riverane Mării Negre, membre NATO: România, Turcia și Bulgaria. Acestora li se adaugă alte două state care aspiră la statutul de membru NATO - Ucraina și Georgia, țări care se confruntă cu o ocupație a forțelor susținute de Federația Rusă. 

Iar Rusia este un jucător activ în Marea Neagră, obiectivul Kremlinului fiind clar: de a transforma regiunea într-un „lac rusesc”. Rușii au desfășurat 28.000 de militari în Crimeea și diferite sisteme de rachete. Iar la nivel strategic, Rusia folosește Marea Neagră pentru a ataca interesele Washingtonului. Spre exemplu, din Crimeea ocupată, rușii au lansat operațiuni în Siria în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad și tot de aici au trimis ajutoare alimentare regimului sirian confruntat cu o gravă criză economică. 

 

România, cea mai dornică de prezența americană în Marea Neagră

 

Pentru SUA, trei țări riverane Mării Negre pot juca un rol important în ceea ce privește consolidarea prezenței Americii în regiune: România, Georgia și Ucraina.

Dintre statele NATO riverane Mării Negre, în ceea ce privește menținerea unei prezențe americane cât mai mari în regiune, România este cea mai dornică de acest lucru, în opinia expertului. Potrivit analizei citate, țara noastră a urmărit în permanență relații militare, economice și politice cât mai strânse cu Statele Unite. Coffey citează și Strategia de Apărare a țării prin care Bucureștiul „își propune să își consolideze cooperarea militară cu Statele Unite”. 

Iar în ceea ce privește securitatea Mării Negre, expertul subliniază că țara noastră are un rol special datorită accesului la Dunăre. „După ce Rusia a invadat Ucraina în 2014, România a devenit printre cele mai vocale state în ceea ce privește integritatea teritorială a Ucrainei. Și a fost una din primele țări din Europa care a solicitat înarmarea Armatei ucrainene în fața agresiunii ruse”, scrie Coffey.

Acesta amintește că înainte de a deveni membru NATO, România a fost dispusă să ofere sprijin operațiunilor NATO în Balcani prin acordul de a utiliza spațiul ei aerian. Totodată, țara noastră a contribuit cu trupe în cadrul misiunii NATO în Kosovo și mii de soldați români au fost dislocați în Afganistan și Irak în sprijinul operațiunilor conduse de SUA și NATO. Coffey amintește de baza de la Mihail Kogălniceanu, un important hub logistic pentru Orientul Mijlociu. 

Astfel, România reprezintă una din cele mai importante țări pentru consolidarea prezenței SUA la Marea Neagră.

În opinia lui Coffey, un partener important în regiune pentru Washington este și Georgia, un exemplu în drumul spre democrație după prăbușirea colosului sovietic. Georgia a simțit pe pielea ei invazia rusă în 2008 și se află în topul statelor non-NATO care au oferit printre cel mai mare sprijin Alianței.

În concluzia analizei, expertul consideră că deși SUA nu este o țară riverană Mării Negre, ea trebuie să fie o putere a regiunii. „Pentru a face acest lucru, Washingtonul trebuie să se bazeze pe relațiile cu România, Georgia și Ucraina. Acest lucru vor aduce Americii, NATO și regiunii mai multă securitate”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel