SUA cer Rusiei să își spună clar intențiile după comasarea trupelor la granița Ucrainei. Rusia agresivă apelează la intimidare

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Pentagonul a solicitat Federației Ruse să își clarifice intențiile cu privire la comasarea unei forțe militare de-a lungul frontierei de sud-est a Ucrainei și în Crimeea, pe fondul escaladării conflictului din Donbas.

Prin vocea purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii precizează că Rusia nu a anunțat, așa cum se obișnuiește, că desfășoară exerciții militare la frontiera Ucrainei, lăsând astfel loc de interpretări.

Intențiile ambigue ale Moscovei, nefiind clarificate, sporesc tensiunile într-o regiune și așa aflată pe un butoi de pulbere, consideră partea americană.

„Facem apel către Federația Rusă să își clarifice intențiile cu privire la ce acțiuni doresc să întreprindă prin aceste forțe armate dislocate de-a lungul frontierei cu Ucraina”, a precizat John Kirby, purtător de cuvânt în cadrul Departamentului Apărării, citat de France 24.

Oficialul american a subliniat că e important ca tensiunile de-a lungul frontierei să nu escaladeze. El a adăugat că toate părțile trebuie să respecte acordurile de la Minsk cu privire la conflictul din Ucraina.

Totodată, Kirby spune că SUA monitorizează „foarte, foarte atent” dislocarea trupelor ruse de-a lungul frontierei cu Ucraina și Crimeea, anexată ilegal în 2014.

 

Comasarea trupelor ruse la frontiera Ucrainei, un act de intimidare din partea unei Rusii tot mai agresive

 

Nota autorului: Comasarea trupelor la rusești la frontiera Ucrainei de către Federația Rusă face parte dintr-un joc de șah și are un caracter vădit de intimidare și de etalare al forței, atribute ce caracterizează un stat agresiv precum este Rusia.

În contextul în care situația din Donbas a escaladat, luptele fiind reluate între separatiștii pro-ruși și Armata Ucrainei, în pofida armistițiului din 27 iulie 2020, aflat încă în vigoare, se pare că e nevoie doar de o scânteie pentru declanșarea unei operațiuni militare majore din partea Ucrainei sau a separatiștilor.

Chiar dacă e puțin probabil ca Rusia să intervină în mod direct în conflict - să nu uităm însă că soldații ruși au luptat încă din 2014 în Ucraina, dar fără însemne militare - Moscova oferă un semnal clar în ceea ce privește susținerea separatiștilor în cazul unei ofensive militare a Armatei ucrainene. Și ar putea folosi oricând ca motiv pericolul asupra „cetățenilor ruși” din cele două republici autoproclamate din Donbas. 

Faptul că separatiștii pro-ruși luptă în Ucraina din 2014 susținuți atât financiar cât și prin tehnică militară de Federația Rusă, cu toate că Moscova neagă acest lucru, e secretul lui Polichinelle. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel