SUA ar putea organiza misiuni pentru asigurarea libertății de navigație în Arctica, datorită acțiunilor Rusiei în regiune

Cătălin Costea |
Data publicării:

Arctica ar putea deveni următoarea regiune în care SUA va executa operații de asigurare a libertății de navigație, cunoscute în jargon militar ca FONOPS, a declarat luni, 28 iunie, reprezentantul Gărzii de Coastă americane.

“Cu o valoare estimată la 1 trilion de dolari, generată de minerale rare, o treime din aprovizionarea mondială cu gaze naturale lichefiate și specii de pești migratori, Arctica atrage din ce în ce mai mult trafic, în special din Rusia care extrage între 20 și 24% din produsul său intern brut. din regiune, a declarat comandantul Gărzii de Coastă, Karl Schultz, într-o discuție online organizată de Brookings Institution din Washington.

În timp ce Rusia are „acces și drepturi legitime” în zonă, SUA au, de asemenea, obligația de a păstra „ordinea internațională bazată pe norme”, dacă Rusia sau o altă țară cu interese arctice, precum China, nu reușesc să fie „actori responsabili”. "Nu vreau să acuz Rusia că ar face ceva anume, dar cred că ceea ce am văzut privind înclinația de a fi o prezență agresivă ... este ceva care impune o forță de contracarare, de temperare", a detaliat Schultz.

Rusia a majorat anul trecut numărul zborurilor cu bombardierele strategice Tu-95 Bear lângă Alaska și poziționează avioanele de interceptare MiG-31BM Foxhound la bazele aeriene din zona Mării Barenț. Recent, a organizat exercițiile anuale Ocean Shield pentru a-și apăra abordările maritime în Arctica și Pacific, care includeau debarcări amfibii în Peninsula Chukotka, lângă Alaska.

În același timp, Garda de Coastă a SUA nu are resursele necesare pentru a patrula în Arctica, având în funcțiune un singur spărgător de gheață greu, Steaua Polară. "Prezența este egală cu influența, în Arctica, și, în acest moment, ne lipsește foarte mult", a declarat Schultz.

Departamentul Marinei și-a lansat Planul strategic pentru Arctica în ianuarie 2021, menționând că „Forțele Navale americane trebuie să opereze mai asertiv în întreaga regiune arctică, pentru a prevala în competiția de zi cu zi”.

Potrivit documentului, provocarea constă în  „aplicarea puterii navale pentru a menține mările arctice libere și deschise și a descuraja comportamentul coercitiv și agresiunea convențională”.

Având o misiune navală și autorități de aplicare a legii, Garda de Coastă este poziționată în mod unic pentru a fi reprezentantul SUA în regiune, a spus Schultz.

Ceea ce ne preocupă este modul în care se comportă [Rusia] în acest spațiu - aceleași preocupări pe care le avem în ceea ce privește ordinea și aderarea la regulile internaționale, guvernanța maritimă modernă. Garda de Coastă are o mare credibilitate, suntem recunoscuți pe tot globul că aderăm și modelăm aceste comportamente", a declarat Schultz.

La întâlnirea din 18 iunie, președintele SUA, Joe Biden, și președintele rus, Vladimir Putin, au discutat și despre Arctica. În timp ce Biden a cerut “să facem din Arctica o regiune de cooperare, mai degrabă decât una de conflict”, Putin a descris regiunea drept o „zonă de înțelegere”.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel