SUA acuză Rusia că are pretenţii ilegitime în regiunea Arcticii. Moscova consideră că îi aparţie în totalitate

S.I. Catalin |
Data publicării:
Armata Rusiei, în zona Arctică, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Armata Rusiei, în zona Arctică, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Rusia a avansat pretenţii maritime ilegitime în regiunea Arcticii, a declarat marţi secretarul de stat american Antony Blinken, reiterând apelurile de evitare a militarizării acestei regiuni, relatează agenţia Reuters.

Washingtonul a acuzat anterior Moscova că le solicită navelor străine să-i ceară permisiunea de trecere şi le impune prezenţa unor piloţi ruşi la bord, ameninţându-le cu folosirea forţei dacă nu se supun acestor condiţii.

''Am văzut că Rusia avansează pretenţii maritime ilegitime, în special regulile sale pentru navele străine care tranzitează Ruta Maritimă de Nord, care nu corespund dreptului internaţional'', a declarat Blinken la o conferinţă de presă în capitala Islandei, Reykjavik, unde a venit pentru a participa la reuniunea Consiliului Arcticii.

Rusia are planuri ambiţioase de construcţie a unor porturi de-a lungul aşa-numitei Rute Maritime Nord, care ar scurta distanţa pe mare dintre China şi Europa, şi de asemenea şi-a consolidat prezenţa militară în zona sa costieră din regiunea Arctică.

''Avem îngrijorări faţă de unele activităţi militare sporite în Arctica'', ceea ce sporeşte riscul unor ''accidente şi erori de calcul'', a mai spus Blinken, acuzând de asemenea Rusia că ''subminează obiectivul comun al unui viitor paşnic şi sustenabil pentru această regiune''.

În încercarea de a apăra libertatea de acces şi de navigaţie pe Ruta Maritimă de Nord, marina militară americană a efectuat anul trecut două serii de exerciţii navale împreună cu aliaţi europeni în Marea Barenţ, în apropierea Rusiei, pentru prima dată de la jumătatea anilor '80.

Statele Unite au cerut Rusiei să transmită spre examinare Organizaţiei Maritime Internaţionale (IMO) normele sale privind tranzitarea acestei rute, ceea ce Moscova încă nu a făcut, a menţionat secretarul de stat american.

''Schema de reglementare aplicată de Rusia nu ţine cont, cum cere dreptul internaţional, de drepturile şi libertăţile privind navigaţia în apele internaţionale şi în zonele economice exclusive'', a explicat Blinken, potrivit Agerpres.

 

Moscova consideră că Arctica îi aparţie în totalitate. Lavrov: Regiunea este în zona de influenţă a Rusiei

 

Arctica este zona de influenţă a Rusiei, a susţinut luni şeful diplomaţiei ruse, care a atenţionat Occidentul împotriva ambiţiilor sale în Marele Nord, cu câteva zile înainte de un important forum regional, informează AFP şi TASS.

"Este clar demult pentru toată lumea că acesta este teritoriul nostru, pământul nostru, noi suntem răspunzători pentru ca teritoriul nostru arctic să fie sigur. Şi tot ce face ţara noastră (în Arctica) este absolut legal şi legitim", a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, denunţând în mod concret veleităţile ofensive ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în Arctica.

Lavrov a subliniat că este vorba şi de teritoriu, şi de ape. "Însă atunci când NATO încearcă să motiveze ofensiva sa în Arctica, aceasta este, probabil, cumva altă situaţie. Aici noi avem întrebări către astfel de vecini ai noştri precum Norvegia, de exemplu, care încearcă în orice chip să fundamenteze venirea NATO în Arctica", a adăugat şeful diplomaţiei ruse

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel