Ucraina ar putea primi avioane de luptă MiG-29. SUA discută cu Polonia despre un posibil transfer

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane MiG-29 poloneze
Avioane MiG-29 poloneze

Statele Unite și Polonia discută în momentul de faţă despre un posibil transfer de avioane MiG-29 câte Ucraina. În timp ce Polonia a precizat săptămâna trecut că nu este dispusă să trimită avioanele de luptă către ţara vecină. Acum, Varșovia a întrebat Casa Albă dacă administrația Biden le poate garanta că le va furniza avioane de luptă fabricate de SUA (n.a. sunt vehiculate avioanele F-16) pentru a umple golul lăsat de un eventual transfer de avioane Mig-29 către Ucraina. Casa Albă a răspuns solicitării, precizând că va analiza propunerea făcută de Polonia, relatează publicaţia Politico.

Ştirea că Statele Unite și Polonia discută în momentul de faţă despre un posibil transfer de avioane MiG-29 câte Ucraina a fost raportat de The Wall Streat Journal, precum și de un purtător de cuvânt al Casei Albe într-un comentariu pentru CNN. 

Este recunoscut faptul că astfel de oportunități există, precizează publicaţia ucraineană Defense Express.

Astfel, Wall Streat Journal subliniază că Polonia poate furniza Ucrainei avioane de luptă MiG-29 și avioane de atac Su-25, primind ulterior avioane F-16 din Statele Unite.

SUA discută cu Varşovia despre posibilitatea ca Polonia, împreună cu alți aliați, să furnizeze Ucrainei avioane de luptă, a confirmat un purtător de cuvânt al Casei Albe, în timp ce președintele ucrainean Zelenski face eforturi ca țările din Europa de Est să trimită avioane de luptă în țara sa, potrivit CNN.

La rândul său, într-un comentariu pentru CNN, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a spus că trimiterea de avioane de luptă  în Ucraina este „o decizie independentă care poate fi luată de orice țară” și a menționat că multe probleme logistice trebuie rezolvate, inclusiv modul în care avioanele ar fi transferate din Polonia în Ucraina.

De la începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, transferul de avioane de luptă de provenienţă sovietică, de la state NATO, către Forţele Aeriene Ucrainene, a tot fost des vehiculat.

Astfel, pe rețelele de socializare, inclusiv pe conturile oficiale asociate unor parlamentarii ucraineni, au circulat informaţii conform cărora mai multe țări din Europa sunt pe cale să trimită 70 de avioane de luptă, de provenienţă sovietică, către Ucraina pentru a consolida capacitățile sale de apărare în fața invaziei militare ruse. 

Ţările cele mai des vehiculate care ar putea să dea curs acestui sprijin au fost: Polonia, Slovacia şi Bulgaria. 

Trebuie precizat că, după ce aceste informaţii au circulat în mass-media internaţională, rând pe rând, Slovacia, Bulgaria şi Polonia au respins acest lucru, motivând, pe bună dreptate ca un transfer atât de mare de avioane de luptă către Ucraina, le-ar crea lor probleme în ceea ce priveşte capacitatea de apărare a propriului spaţiu aerian.

 

Au fost și alte propuneri pentru sprijinirea Ucrainei cu avioane

 

Astfel, fostul secretar adjunct al Marinei SUA pentru construcții navale și logistică, Everett Pyatt, a transmis congresmenilor americani să permită ca Ucraina să primească trei escadrile de avioane A-10.

Președintele Volodimir Zelenski, după ce a văzut hotărârea și succesele armatei ucrainene în lupta cu trupele ruse, a solicitat mai mult sprijin militar din partea Occidentului, inclusiv asigurarea unei zone de excludere aeriană (non-fly zone) în Ucraina.

Desigur, unele dintre aceste solicitări sunt greu de satisfăcut din cauza riscului declanșării unui conflict Rusia-NATO cu potențial distructiv la nivel global, dar la nivelul Congresului american se explorează toate opțiunile, care sunt sub pragul de începere a unei confruntări militare directe cu Rusia.

Everett Pyatt a avansat ideea că este momentul pentru un alt program de împrumut-închiriere, care să sprijine Ucraina, iar avionul A-10 este poate face diferența.

" Fiecare zi este esențială pentru a încetini impulsul forței ruse de invazie. Este timpul să implementăm busola morală a Statelor Unite și să se adauge A-10 pe lista de arme deja programată. Eșecul de a adăuga capacități defensive forțelor ucrainene, în timp ce sancțiunile se dezvoltă, slăbește impactul potențial al sancțiunilor. Sunt acțiuni complementare”, a precizat Pyatt.

”Aeronava este disponibilă [nu este esențială pentru apărarea SUA] deoarece Forțele Aeriene ale SUA intenționează să scoată din funcțiune unele aparate. A-10 a fost proiectat [în timpul războiului rece] să opereze în Europa din instalații cu o pregătire sumară. Recalificarea piloților este minimă. Tot ce aveți nevoie este să puneți semne ucrainene și să livrați avioane. Acest lucru se poate face în câteva zile. Forțele aeriene americane sunt pregătite să folosească pachete de desfășurare. Întregul transfer al Forțelor Aeriene Ucrainene ar putea fi finalizat în câteva zile după decizia Congresului”, a explicat Everett Pyatt.

Piloții ucraineni folosesc o aeronavă oarecum similară – Su-25, fiind antrenați pentru misiuni de atac apropiat la sol.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel