Fost oficial al U.S Navy: SUA trebuie să furnizeze Ucrainei avioane de atac A-10

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

”Transferați acum trei escadrile de avioane A-10”, a transmis congresmenilor americani, fostul secretar adjunct al Marinei SUA pentru construcții navale și logistică, Everett Pyatt, potrivit publicației americane Defense News.

 

Avionul american de luptă A-10, cu un singur loc, este conceput pentru a distruge tancuri, vehicule blindate și alte ținte terestre.

Președintele Volodimir Zelenski, după ce a văzut hotărârea și succesele armatei ucrainene în lupta cu trupele ruse, a solicitat mai mult sprijin militar din partea Occidentului, inclusiv asigurarea unei zone de excludere aeriană (non-fly zone) în Ucraina.

Desigur, unele dintre aceste solicitări sunt greu de satisfăcut din cauza riscului declanșării unui conflict Rusia-NATO cu potențial distructiv la nivel global, dar la nivelul Congresului american se explorează toate opțiunile, care sunt sub pragul de începere a unei confruntări militare directe cu Rusia.

Everett Pyatt a avansat ideea că este momentul pentru un alt program de împrumut-închiriere, care să sprijine Ucraina, iar avionul A-10 este poate face diferența.

" Fiecare zi este esențială pentru a încetini impulsul forței ruse de invazie. Este timpul să implementăm busola morală a Statelor Unite și să se adauge A-10 pe lista de arme deja programată. Eșecul de a adăuga capacități defensive forțelor ucrainene, în timp ce sancțiunile se dezvoltă, slăbește impactul potențial al sancțiunilor. Sunt acțiuni complementare”, a precizat Pyatt.

”Aeronava este disponibilă [nu este esențială pentru apărarea SUA] deoarece Forțele Aeriene ale SUA intenționează să scoată din funcțiune unele aparate. A-10 a fost proiectat [în timpul războiului rece] să opereze în Europa din instalații cu o pregătire sumară. Recalificarea piloților este minimă. Tot ce aveți nevoie este să puneți semne ucrainene și să livrați avioane. Acest lucru se poate face în câteva zile. Forțele aeriene americane sunt pregătite să folosească pachete de desfășurare. Întregul transfer al Forțelor Aeriene Ucrainene ar putea fi finalizat în câteva zile după decizia Congresului”, a explicat Everett Pyatt.

Piloții ucraineni folosesc o aeronavă oarecum similară – Su-25, fiind antrenați pentru misiuni de atac apropiat la sol.

”Avioanele A-10 s-au dovedit eficiente în mediul bogat în ținte pe timpul operației ”Furtuna deșertului” din 1991, iar avansarea actuală a forțelor ruse este destul de asemănătoare”, a subliniat Pyatt.

Destinat misiunilor CAS (close air support) A-10 Thunderbolt II atacă de la joasă înălțime țintele de la sol, în special tancurile. Tunul de bord cu 1.174 de proiectile calibru 30 mm, cu miez de uraniu sărăcit, este o armă redutabilă și deosebit de precisă, În plus, A-10 poate transporta până la 11 rachete și bombe, cu o masă totală de 7.260 kg. Raza maximă de acțiune este de 400 km, avionul putând opera de pe aerodromuri din centrul și vestul Ucrainei, inclusiv aerodromuri improvizate, până în zonele critice de lângă Kiev și din sudul țării.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel