Statele Unite au înaintat ideea unei zone demilitarizate în care ar fi controlată de ambii beligeranți ai războiului ruso-ucrainean

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Reprezentantul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, a anunțat un nou plan al SUA de înghețare a războiului: ce implică acesta? Washingtonul a exprimat ideea unei zone demilitarizate care ar fi controlată de ambele părți.

O poziție în acest sens a fost exprimată de reprezentantul special al SUA pentru Ucraina și Rusia, Keith Kellogg, precizează agenția de presă RBC-Ucraina cu referire la o discuție din 6 mai la Fox News a generalului (în retragere) Kellog.

Oficialul american nu a exclus posibilitatea înghețării războiului de-a lungul actualei linii de front și crearea unei zone demilitarizate de 30 de kilometri de-a lungul acesteia.

Potrivit acestuia, armata ucraineană și armata rusă se pot retrage fiecare la 15 kilometri de linia de contact actuală. Acest lucru va permite crearea unei zone demilitarizate și monitorizarea acesteia.

„Va fi o zonă de 30 de kilometri care poate fi controlată”, a spus Kellogg.

Potrivit acestuia, dacă Rusia va fi de acord cu această opțiune de înghețare a războiului, președintele american Donald Trump va putea asigura implementarea ei.

Trimisul special a adăugat, de asemenea, că partenerii europeni intenționează să desfășoare trupe de menținere a păcii, dar acestea vor fi staționate pe malul drept, nu pe malul stâng al Ucrainei, de-a lungul Niprului.

 

Recenta propunere rusă de armistițiu

 

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, că intenționează să instituie unui „armistițiu”, pentru perioada 8-11 mai, în războiul împotriva Ucrainei.

Kellogg a criticat această propunere și a numit ideea liderului de la Kremlin absurdă, întrucât pentru un armistițiu este necesară o perioadă de cel puțin 30 de zile.

Potrivit ministrului de externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, Moscova se teme că, în timpul unui armistițiu cu Ucraina, partenerii săi occidentali vor contribui la consolidarea Forțelor Armate ale Ucrainei.

 

Stadiul negocierilor de pace

 

Kellogg a menționat, pe 30 aprilie, că Kievul ar fi fost de acord cu „22 de condiții specifice” impuse de SUA pentru a pune capăt războiului cu Rusia.

Departamentul Trezoreriei SUA și oficiali ucraineni au anunțat, recent, semnarea unui acord SUA-Ucraina privind resursele minerale, acord strâns legat de planul de pace propus de SUA.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat, pe 4 mai, în cadrul unui interviu pentru Fox News că Statele Unite au șansa de a pune capăt conflictului din Ucraina în mod pașnic. Potrivit precizărilor sale, Washingtonul este mai aproape de semnarea unui acord cu una dintre părți, în timp ce cu cealaltă parte „lucrurile nu sunt atât de bune”.

El a refuzat să dea detalii la cine se referă în mod concret. „Statele Unite au relații mai strânse cu una dintre părțile implicate în conflict, în timp ce nu a fost încă posibil să se ajungă la un acord cu cealaltă”, a adăugat președintele SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel