Acest proiect a fost deja prezentat aliaților, potrivit surselor Reuters, în timp ce oficialii NATO nu au confirmat sau infirmat în mod deschis sau explicit aceste discuții.
Statele Unite, în conformitate cu doctrina "America First" a administrației Trump, și-au intensificat presiunile asupra aliaților europeni pentru a spori cheltuielile în domeniul apărării, un apel amplificat acum de războiul din Ucraina.
Inițiativa este menită să stabilească un echilibru între așteptările americane ambițioase și capacitățile economice ale aliaților europeni. În prezent, nicio țară NATO - inclusiv SUA - nu cheltuiește 5% din PIB pentru apărare. Potrivit datelor NATO, SUA au cheltuit aproximativ 3,2% în 2024, în timp ce Polonia a depășit 4%.
Administrația Trump a criticat în mod constant națiunile europene pentru că nu au reușit să atingă obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile destinate apărării, considerând că este vorba de o împărțire inechitabilă a sarcinilor. Oficialii americani au susținut că SUA finanțează în mod disproporționat securitatea europeană, cerând contribuții mai mari. Această retorică, deși controversată, a servit drept o reamintire dură a așteptărilor SUA.
Rutte a subliniat necesitatea unui „salt cuantic” în privința eforturilor pe care statele europene și Canada le depun în domeniul apărării, în special ca răspuns la amenințările tot mai mari din partea Rusiei, ca urmare a invaziei pe scară largă a Ucrainei în 2022.
Se preconizează că propunerea va fi discutată la summitul NATO de la Haga din iunie, unde liderii ar putea conveni asupra unor repere cu privire la revizuirea cheltuielilor militare.
Rutte a subliniat anterior importanța continuării sprijinului pentru Ucraina, menționând că națiunile europene sunt pregătite să cofinanțeze achiziționarea de arme de fabricație americană pentru Kiev, pentru a asigura continuarea fluxului de ajutor, chiar dacă Washingtonul ezită.
Această abordare reflectă efortul NATO de a se adapta la evoluția amenințărilor la adresa securității și de a asigura o distribuție mai echitabilă a sarcinii financiare în cadrul alianței.
Insistența administrației Trump de a crește cheltuielile europene pentru apărare, amplificată acum de războiul din Ucraina, a forțat Europa să își confrunte vulnerabilitățile de securitate.
Deși abordarea a provocat adesea diviziuni, ea a servit drept semnal de alarmă. Războiul arată acum clar că Europa trebuie să investească masiv în propria apărare, iar necesitatea unei repartizări mai echitabile a sarcinilor în cadrul NATO și a dezvoltării unei capacități europene de apărare mai solide este mai urgentă ca niciodată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News