Soluția Rusiei în problema Nagorno-Karabah: cedarea controlului a șapte regiuni

Cătălin Costea |
Data publicării:
Sursă foto: MoD of Armenia Twitter
Sursă foto: MoD of Armenia Twitter

Ediția americană a Financial Times a publicat un material privind cea mai recentă inițiativă a Rusiei de a se ajunge la un acord în problema Nagorno-Karabah.

Potrivit cotidianului american, pe 29 octombrie, Vladimir Putin și-a anunțat disponibilitatea de a facilita transferul către administrația Azerbaidjanului a șapte regiuni din Nagorno-Karabah, ocupate anterior de trupele armene, ca soluție pentru rezolvarea definitivă a conflictul militar din această regiune.

Transferul teritoriilor disputate, situate în jurul enclavei, este considerat principalul obstacol în realizarea unui compromis între părțile aflate în conflict. Tabloidul american apreciază că intervenția lui Putin, venită pe fondul intensificării eforturilor diplomatice pentru a pune capăt conflictului care a provocat aproximativ 5.000 de victime, este foarte oportună. 

“Trebuie să spun că poziția noastră este absolut deschisă cu privire la posibilitatea de a transfera aceste cinci plus două regiuni (adiacente) în Azerbaidjan”, a declarat președintele Federației Ruse, subliniind necesitatea asigurării regimului special al regiunii Karabah. 

Vladimir Putin a menționat, de asemenea, importanța menținerii unui echilibru de interese al popoarelor din Azerbaidjan și Armenia, subliniind absența soluțiilor simple în soluționarea unor astfel de dispute teritoriale istorice: „Fiecare parte are propriul său adevăr. Nu există soluții simple.”

Comentariul autorului: Soluția propusă de Putin nu este una inedită. Retrocedarea acestor teritorii către Azerbaidjan, cu menținerea unui culoar de acces între enclava autoguvernată Nagorno-Karabah și Armenia, a mai fost încercată fără succes și în 2007, în cadrul așa-numitelor Principii de la Madrid.

Este posibil ca și acum, pe fondul unor clauze interpretabile privind transferul administrării teritoriilor, Azerbaidjanul să refuze adoptarea unei astfel de soluții. Iar faptul că Turcia s-a simțit exclusă din grupul statelor care conduc eforturile de soluționare a conflictului, format din SUA, Rusia și Franța, va cântării foarte mult în decizia Azerbaidjanului.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel