Și-au luat sau nu SUA mâna de pe Europa de Est? O controversă periculoasă

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Department of Defense
EXCLUSIV
Sursă foto: Department of Defense

Dan Barna, ministrul propus al Afacerilor Externe, a fost protagonistul unei declarații controversate în timpul audierilor din cadrul Comisiilor reunite pentru politică externă. O declarație care, am convingerea că a fost făcută involuntar și urmărea o cu totul altă conotație, dar care trădează stângăcie și riscă să alimenteze un narativ fals folosit cu precădere de propaganda rusă anti-Occidentală.

Despre ce e vorba? Făcând referire pivotarea pe care America a făcut-o dinspre Europa spre Indo-Pacific, candidatul USR pentru funcția de ministru de Externe a afirmat azi în Parlamentul României că „SUA și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele și de pe estul Europei”.

Relația cu SUA este unul din cei trei piloni (n.a. fundamentali pentru securitatea României). Oportunitatea pe care o avem ca țară vine tocmai în contextul în care Statele Unite și-au luat mâna în mod formal de pe zonele și de pe estul Europei, mutându-și prioritățile în zona Pacifică, vine tocmai din acest lucru în care americanii spun 'fiți parteneri cu noi, fiecare în zona voastră'. E o poziționare firească pe care trebuie să o avem” - Dan Barna.

SUA și-au luat „mâna de pe Europa de Est” este un narativ fals ce riscă să alimenteze propaganda

 

Referirile la Statele Unite ale Americii care „și-au luat mâna formal de pe Europa de Est” sunt false și nefericite.

Am convingerea că fostul vicepremier încerca să se refere la pivotarea pe care SUA au făcut-o spre Indo-Pacific, unde ascensiunea Chinei amenință securitatea regională iar contracararea Beijingului devine astfel principalul obiectiv.

Dar afirmația cu privire la faptul că SUA „și-au luat mâna” de pe Europa de Est, la trei decenii de la sfârșitul Războiului Rece și prăbușirea URSS, e falsă și riscă să alimenteze un narativ propagandistic venit dinspre est.

URSS s-a prăbușit, dar asta nu înseamnă că Federația Rusă nu reprezintă un factor de instabilitate în regiune. Vezi Georgia (2008) sau Ucraina (2014), lucru pe care fostul vicepremier l-a și menționat în timpul audierilor.

Ar fi o greșeală să intrăm din nou într-o stare de dolce far niente a cărui rezultat Ucraina l-a simțit pe pielea ei și continuă să o facă în Donbas.

Americanii sunt aici și, fie că le place sau nu unora, SUA și implicit NATO reprezintă în acest moment principala garanție cu privire la securitatea României.

Relația dintre București și Washington e solidă. În România SUA au făcut investiții de miliarde de dolari și continuă să o facă. Spre exemplu, la Câmpia Turzii SUA au realizat în acest an cea mai mare investiție militară din Europa. Se investește masiv și în baza de la Mihail Kogălniceanu iar țara noastră găzduiește sistemul american antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu, subiect central al propagandei ruse.

Sigur că precum orice relația ea poate fi îmbunătățită pentru a obține beneficii suplimentare. Însă investițiile pentru securizarea Flancului Estic rămân fapte concrete.

O pivotare însă, generată de chestiuni ce țin de geostrategie aflată în continuă dinamică, nu înseamnă nicidecum abandonarea unei regiuni.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel