Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) folosește un nou tip de dronă navală pentru operațiuni speciale în Marea Neagră

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) folosește o altă dronă maritimă de suprafață, cunoscută sub numele de Mamai, pentru a desfășura operațiuni care vizează distrugerea facilităților militare ruse și atacarea navelor flotei ruse din Marea Neagră, a precizat publicația ucraineană Suspilne cu referire la un comunicat al serviciului ucrainean de informații.

 

,,Mamai este în prezent cea mai rapidă ambarcațiune din Marea Neagră și poate accelera până la 110 kilometri pe oră", a scris publicația media în seară zilei de 24 decembrie. Serviciul de Securitate al Ucrainei folosește două drone de suprafață - Sea Baby și Mamai - pentru a desfășura operațiuni în Marea Neagră.

SBU a subliniat că dronele de suprafață au schimbat de fapt filozofia operațiunilor navale.

La mijlocul lunii august, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a prezentat public ambarcațiunea ''Sea Baby'' ca fiind o drona maritimă kamikaze, dezvoltată în totalitate de ingineri militari din Ucraina. Aceste drone sunt echipate cu un focos care cântărește 850 de kilograme și sunt fabricate la o unitate de producție subterană din Ucraina, a declarat șeful SBU, Vasil Maliuk.

Dronele Sea Baby au fost cele pe care ucrainenii le-au utilizat pentru a ataca podul din Peninsula Crimeea, în iulie 2023, iar mai târziu nava de desant rusă Olenegorski Gorniak, petrolierul SIG și nava rusă Samum în apropierea intrării în Golful Sevastopol. Dronele folosite pentru a lovi nava de desant și petrolierul au avut fiecare un focos cu 450 kg de explozibil.

SBU a raportat că dronele maritime care au avariat Podul Crimeii în iulie 2023 erau echipate cu un focos de 850 kg. În octombrie 2022, dronele maritime ale SBU au atacat navele Flotei ruse a Mării Negre în Golful Sevastopol, avariind în special fregata Amiral Makarov.

„Sea Baby” nu este doar o dronă kamikaze, ci și o platformă modulară pe care sunt montate diferite tipuri de arme controlate de la distanță.

,,Aceasta nu este doar o dronă maritimă, este o platformă multifuncțională care este folosită cu foarte, foarte mult succes în prezent", a declarat Maliuk.

,,Am întors de fapt filozofia, însăși abordarea operațiunilor navale, cu susul în jos. Această producție se află în Ucraina, la una dintre fabricile subterane", a spus Maliuk, făcând referire la flota de drone maritime kamikaze a Ucrainei.

Într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda,  biroul de presă al SBU a reamintit că, în octombrie 2022, dronele navale ale SBU au atacat nave inamice în Golful Sevastopol. Patru nave de război au fost avariate, inclusiv fregată Amiral Makarov.

Iar anul acesta, dronele SBU au lovit Samum și Pavel Derzhavin, petrolierul SIG, nava de debarcare Olenegorskiy Gornyak și au avariat remorcherul militar mare Nikolai Muru și cea mai nouă navă de recunoaștere Vladimir Kozitski.

Ucraina a format prima unitate navală cu drone kamikaze din lume. Costul unei drone navale în Ucraina este de 250.000 de dolari, fiind echipată cu funcții de autopilot, dar si cu o varietate de sisteme de camere cu termoviziune. Dronele navale ucrainene au atacat cu succes nave rusești.

Utilizarea de către Ucraina a dronelor navale a fost eficientă într-un joc de-a șoarecele și pisica, presând forțele rusești și accelerând eforturile Moscovei de a contracara aceste arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel