Serviciile secrete britanice sunt condamnate de CEDO pentru interceptarea comunicaţiilor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
sediul central al GCHQ
sediul central al GCHQ

Metodele utilizate de Centrul Guvernamental de Comunicații (GCHQ), o agenţie guvernamentală britanică care se ocupă cu interceptarea telecomunicaţiilor, au încălcat viaţa privată a mai multor persoane şi fără să ofere suficiente garanţii de securitate, a stabilit Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), informează cotidianul britanic The Guardian.

GCHQ a fost angajat într-un schimb de informaţii şi cu alte agenţii străine de informaţii, acţiune care nu a fost condamnată de CEDO.

Este vorba de prima contestare majoră a legalităţii acţiunilor serviciilor britanice de informaţii, privind interceptarea masivă a comunicaţiilor, după dezvăluirile făcute de Edward Snowden.

Decizia mult așteptată este una dintre cele mai cuprinzătoare evaluări ale CEDO privind legalitatea operațiunilor de interceptare operate de agențiile britanice de informații.

Acuzaţiile au fost formulate pe baza reclamaţiilor depuse de o asociaţie de 14 grupuri pentru drepturile omului, pentru protejarea vieţii private şi de jurnalişti. Printre organizaţiile care au contestat tehnicile de interceptare se numără Amnesty International, Liberty, Privacy International şi Big Brother Watch.

Judecătorii au luat în considerare trei aspecte ale supravegherii digitale: interceptarea în masă a comunicațiilor, partajarea de informații și obținerea datelor din comunicații de la furnizorii de servicii de comunicații.

Judecătorii de la Strasbourg au constatat că regimul de interceptare în masă al GCHQ a încălcat articolul 8 din Convenția europeană privind drepturile omului, care garantează viața privată, deoarece s-a spus că există garanții insuficiente și regulile care reglementează selecţia " datelor din comunicaţii "au fost considerate inadecvate.

Demersul juridic a fost declanșat de dezvăluirile făcute de Snowden în 2013, care au arătat că GCHQ interceptează în secret, prelucrează și stochează date despre comunicațiile private ale milioane de oameni, chiar și atunci când acești oameni nu reprezentau niciun interes pentru agenţiile de intelligence.

Într-una dintre operațiunile, numită Tempora, GCHQ s-a conectat la cabluri și rețele de comunicații pentru a obține volume imense de date pe internet.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel