Servicii de informații din SUA avertizează cu privire la consecințele loviturilor ucrainene adânci în Rusia cu arme occidentale

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
ATACMS / Foto: Lockheed Martin
ATACMS / Foto: Lockheed Martin

Agențiile americane de informații au ajuns la concluzia că eventuala aprobare a cererii Ucrainei de a folosi rachetele occidentale împotriva țintelor aflate în adâncimea Rusiei ar putea provoca represalii puternice, fără a schimba fundamental cursul războiului, potrivit unui articol al New York Times din 26 septembrie.

Această estimare, nedezvăluită anterior, a fost făcută de oficiali americani care au vorbit sub condiția anonimatului. Reacția Rusiei ar putea fi una mai dură decât de obicei și îndreptată direct împotriva SUA și a aliaților lor din Europa.

Respectivele servicii de informații cred că este probabil ca Rusia să riposteze cu o forță mai mare împotriva Statelor Unite și a partenerilor săi de coaliție, posibil cu atacuri letale, dacă se aprobă ucrainenilor să folosească rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, Marea Britanie și Franța pentru lovituri în adâncimea teritoriului Rusiei, au spus oficiali americani.

Potențialul răspuns al Rusiei ar putea merge până la atacuri asupra instalațiilor americane și europene, precum și acte de sabotaj în Europa. Cu toate acestea, serviciile de informații consideră că Moscova va acționa pe ascuns pentru a evita o confruntare deschisă cu Occidentul.

Există și un anumit scepticism cu privire la efectul loviturilor adânci în Rusia asupra cursului războiului.

Evaluarea serviciilor de informații minimizează și efectul pe care îl vor avea rachetele cu rază lungă de acțiune asupra cursului conflictului, deoarece ucrainenii au în prezent un număr limitat de astfel de arme și nu este clar câte de multe, inclusiv se pune problema dacă au suficiente, ar mai putea oferi aliații occidentali.

Problema ridicării interdicției folosirii rachetelor occidentale în adâncimea Rusiei este analizată în prezent de președintele american Joe Biden, care a discutat recent despre situație cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Nota autorului: Principalul subiect pe agenda discuțiilor recente, de la Washington DC, dintre președinții Biden și Zelenski, a fost planul ucrainean pentru ajungerea la un acord de pace cu Rusia.

Condițiile ucrainene de ajungere la pace, bazate pe revenirea la granițele Ucrainei din 1991, nu vor fi acceptate de conducerea Rusiei în situația actuală. Întrucât Moscova nu-și va schimba singură opiniile, unul din elementele planului ucrainean de pace ar fi creșterea presiunilor externe asupra Moscovei pentru a accepta situația.

Pe lângă demersurile diplomatice, economice sub diferite forme inclusiv sancțiuni, dar și de altă natură non-militară din partea comunității internaționale, componenta militară are cu siguranță un rol foarte important în a demonstra conducerii Rusiei că nu are capacități suficiente pentru a duce în continuare războiul.

Printre capacitățile esențiale de susținere a unui război sunt infrastructura militar-strategică, inclusiv marile depozite de arme și muniții, industria de apărare internă, aerodromuri, porturi etc. sau/și sprijinul extern aliat cu arme, muniții și chiar cu trupe. Recent, Ucraina a reușit să distrugă două mari depozite de muniții rusești.

În plus, Iranul, un important aliat al Rusiei, a avut, recent, o reacție care a surprins Moscova: „Nu am aprobat niciodată agresiunea rusă împotriva teritoriului ucrainean”.

Președintele iranian Pezeshkiyan, care a fost ales în această vară după moartea președintelui Ebrahim Raisi , a declarat, pe 23 septembrie, reporterilor la New York, că „suntem dispuși să ne așezăm cu europenii și americanii pentru a avea un dialog și negocieri. Nu am aprobat niciodată agresiunea rusă împotriva teritoriului ucrainean”, potrivit AFP.

Moscova a reacționat a doua zi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov declarând că este gata să „clarifice poziția Rusiei cu privire la războiul din Ucraina” aliaților săi de la Teheran, potrivit Defense România.

Loviturile adânci în Rusia cu rachete occidentale se încadrează foarte probabil în componenta militară a acestui plan de pace ucrainean. O campanie de lovituri, care să distrugă într-un timp relativ scurt un număr suficient de ținte strategice necesare susținerii efortului de război al Rusiei, ar avea cu siguranță efect pe front și ar putea determina Rusia să vină la masa negocierilor.

De răspunsul SUA pe această problemă a folosirii armelor occidentale adânc în Rusia depinde inclusiv aprobarea finală pe care o va da și Marea Britanie.

Casa Albă a făcut un anunț surprinzător, pe 26 septembrie, când a precizat că președintele Joe Biden va prezida chiar el următoarea întâlnire în format Ramstein.

Pe 12 octombrie 2024, președintele Biden va găzdui o întâlnire la nivel de lider a Grupului de Contact pentru Apărare a Ucrainei în Germania, unde cei doi lideri (Biden și Zelenski – nota autorului) vor analiza progresul acestor consultări și se vor coordona cu partenerii internaționali privind asistența suplimentară pentru Ucraina. Președintele Biden este hotărât să ofere Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga”, se precizează în anunțul Casei Albe.

Ar putea fi o doar întâlnire de „Farewell” pentru președintele Biden al cărui mandat expiră în ianuarie 2025 sau acest mesaj ar fi dublat și de mult râvnita aprobare pentru întrebuințarea armelor și munițiilor occidentale pentru lovirea țintelor militare din adâncimea strategică a Rusiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel