Şeful spionajului militar ucrainean: Posibilitatea unui atac din Belarus nu poate fi exclusă complet, dar în prezent nu există date care să confirme probabilitatea unei amenințări

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Direcția Principală de Informații (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării a vorbit despre cât de serioasă este ameninţarea unei noi agresiuni militare ruse din Belarus, despre câte drone kamikaze iraniene aşteaptă Rusia să primească și care este stadiul acordului cu Iranul privind rachetele balistice. Generalul ucrainean Kirilo Budanov, şeful GUR, consideră că manevrele Rusiei cu trupe pe teritoriul Belarusului sunt o încercare a Moscovei de a convinge Ucraina că armata rusă se pregătește să atace din nord.

 

 

Rapoartele constante potrivit cărora o ofensivă de amploare va începe din Belarus "în câteva zile sau săptămâni" reprezintă doar unul dintre numeroasele elemente ale unei campanii de dezinformare pe care Rusia o folosește în mod constant pentru a pune presiune pe Forţele Armate ale Ucrainei.

În ciuda faptului că această posibilitate încă există, armata rusă folosește metode speciale pentru a inflama situația și pentru a dezinforma în mod activ, a declarat șeful Direcției Principale de Informații (GUR) a ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, într-un interviu pentru The New York Times.

Potrivit acestuia, prin desfăşurarea de trupe în Belarus, Rusia încearcă să convingă Ucraina să menţină trupe la graniţa sa de nord. „Toate acestea sunt elemente ale campaniilor de dezinformare”, crede șeful GUR.

Riscurile pe termen lung rămân, a recunoscut Budanov. Cu toate acestea, nicio informație nu indică o amenințare imediată.

Cu alte cuvinte, Moscova încearcă să inunde reţele de socializare şi internetul cu informaţii că pregăteşte o nouă serie de atacuri de pe teritoriul Belarusului pentru ca Ucraina să desfăşoare la graniţa sa de nord un număr semnificativ de trupe, pe care să nu le poată folosi în menţinerea contraofensivei asupra regiunilor ocupate din estul teritoriului ucrainean.

Armata ucraineană nu îşi poate permite să trateze cu indiferenţă campania de dezinformare a Rusiei, deoarece Moscova poate decide în orice moment să treacă de la false naraţiunii ale unui atac direct la agresiune militară. De asemenea, Rusia ştie că Ucraina ia în considerare ambele scenarii, iar asta o determină şi o încurajează să menţină în continuare o stare de incertitudine cu privire la intenţiile sale reale - următoarea mutare pe câmpul de luptă.

,,Deși amenințarea unei noi invazii rusești de la granița de nord a Ucrainei cu Belarus nu este iminentă, ea nu poate fi totuși exclusă. Ar fi greșit să excludem această posibilitate, dar ar fi de asemenea greșit să spunem că avem date care să confirme că ea există", a declarat Kirilo Budanov.

Acelaşi lucru îl precizează şi analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) care evaluează ofensiva rușilor de pe teritoriul Belarusului drept improbabilă, dar posibilă.

Potrivit acestora, Moscova a creat condițiile pentru o nouă invazie în nordul Ucrainei, care ar putea viza Kievul. Analiştii ISW consideră că aceste desfăşurării de trupe ar putea fi parte a unei operaţiunii de tip ''razboi informational'' (n.r. să-i determine pe ucraineni să ţină blocate la graniţa de nord efective militare semnificative) sau ar putea reflecta intențiile reale ale președintelui rus Vladimir Putin, un nou atac direct asupra Ucrainei.

Indicatorii disponibili în prezent sunt contradictorii - unele dovezi ale unei noi desfăşurări de trupe ruse în Belarus au mai mult sens ca parte a pregătirilor pentru o ofensivă decât ca parte a unor exerciții în curs de desfășurare, dar nu există în continuare dovezi că Moscova pregătește în mod activ o forță de atac în Belarus.

Îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Putin să urmărească acest lucru nu este, cu siguranță, doar o informaţie pe care ucrainenii insista să o promoveze ca să exercite presiuni asupra Occidentului pentru ca acesta să furnizeze mai multe arme, așa cum au sugerat unii analiști occidentali.

Analiştii ISW continuă să evalueze că o nouă invazie rusă pe scară largă din Belarus este puțin probabilă în această iarnă, dar este o posibilitate care trebuie luată în serios.

Pe de altă parte, serviciul militar de informaţii al armatei ucrainene (GUR) precizează că niciunul dintre grupurile militare rusești nu este aliniat în formații de luptă, taberele în sine sunt pline de oameni "parțial mobilizați" care, după ce termină antrenamentul, merg pe front, și există, de asemenea, o lipsă de vehicule blindate.

Dar Federația Rusă folosește o tactică de tip "carusel" pentru a lăsa impresia că-şi arata cu adevărat intențiile viitoare în derularea acestui conflict. De exemplu, echipamentele şi militarii rușii sunt transportate în trenuri care se îndreaptă spre granița dintre Belarus și Ucraina. La sosire, tehnica miliară nu este descarcă și, după ce stau o jumătate de zi într-o gară, pleacă în direcția opusă. Această tactică a fost folosită în URSS în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Budanov a menționat, de asemenea, ca numărul de drone kamikaze Shahed pe care Rusia le-a comandat din Iran este de aproximativ 1.700 de unități, dintre care 540 au fost deja folosite începând cu a doua jumătate a lunii decembrie. Dronele în sine sosesc în Rusia în loturi, așa cum s-a raportat anterior, ultimul fiind de 250 de unități.

În același timp, costul acestor drone s-a dovedit a fi chiar mai mic decât se aștepta. Dacă anterior au existat estimări neoficiale ca o dronă ar ar fi 20.000-50.000 de dolari, Budanov a declarat că costul real este de numai 7.000 de dolari.

În ceea ce privește rachetele balistice iraniene, potrivit GUR, nu a fost încă încheiat un acord privind achiziționarea acestora de către Kremlin. Teheranul se teme de reacția statelor occidentale.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel