Șeful Armatei României: Hub-ul pentru F-16 va fi în primul rând pentru antrenarea piloților români. România pune la punct ultimele detalii, inclusiv cu implicarea Lockheed Martin

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF
F-16 Fighting Falcon ale României. Photo credit: Bogdan Pantilimon, Statul Major al Forțelor Aeriene via ROAF

Generalul Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a făcut câteva referiri cu privire la decizia ca România să devină un hub regional pentru F-16.

După summitul istoric de la Vilnius, Lituania, șeful Armatei României a vorbit despre decizia aliaților de a construi în țara noastră un hub regional pentru pregătirea piloților de F-16 Fighting Falcon.

Decizia e una majoră pentru Forțele Aeriene Române, care vor primi în următoarea perioadă primele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia. În prezent ROAF operează o escadrilă formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia.

Generalul Daniel Petrescu, șeful Armatei României, în cadrul unui interviu acordat Radio România Actualități, a ținut să sublinieze că acest hub pentru antrenarea piloților de F-16 va deservi în primul rând antrenării piloților români. Vor fi antrenați în România desigur și piloții statelor partenere.

 

Hub-ul de F-16 din România va fi în primul rând pentru piloții români, dar aici se vor antrena și piloții statelor partenere. România pune la punct ultimele detalii, în proiect fiind implicată și Lockheed Martin

 

2. F-16 Fight... (f-16-romania-steag_43163400.png)

F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea României. Foto: NATO Air Command

Șeful Armatei a adăugat că se lucrează intens pentru acest proiect major. Alături de țările aliate în program e implicată direct și compania Lockheed Martin, gigantul american fiind producătorul F-16 Fighting Falcon.

„Hub-ul pentru antrenarea piloţilor de F-16, şi aş menţiona în primul rând antrenarea piloţilor români pe avioane F-16, antrenarea piloţilor aliaţi din regiune pentru avioanele F-16 şi, bineînţeles, antrenarea şi piloţilor din state partenere este un proiect la care lucrăm de ceva vreme. Dacă vă amintiţi, în decizia CSAT din 6 iulie a.c a fost analizată şi implicarea României în acest proiect, crearea unei facilităţi de instruire pentru operarea avioanelor F-16.

Este un proiect la care lucrăm împreună cu aliaţii, dar şi cu compania care proiectează acest avion de luptă. Va fi un hub regional în România pentru antrenamentul piloţilor. Se vor antrena, cum spuneam, în primul rând piloţii români. A fost semnat la summit, am semnat împreună cu Olanda, Danemarca şi alte state aliate acest proiect. Ceea ce s-a semnat la summit dovedeşte că există voinţă politică. Acum lucrăm la detalii pentru implementarea acestei voinţe politice şi a face funcţional acest hub.

Un astfel de centru va avea un impact major și asupra Forțelor Aeriene Române, în vederea pregătirii viitorilor piloți pentru cele 32 de avioane F-16 Fighting Falcon care vor veni în cascadă din Norvegia în următoarea perioadă. În acest sens pregătirea piloților, sloturile de pregătire fiind limitate la nivel mondial, e una din marile provocări ale ROAF.

De precizat că la Vilnius președintele Klaus Iohannis a anunțat că România a înaintat deja o propunere aliaților din NATO pentru a deveni centru de pregătire pentru avioane de luptă F-16 Fighting Falcon.

 

Generalul Petrescu: Oamenii de acasă să aibă încredere. Armata e capabilă să-și îndeplinească misiunile iar sentimentul unității există în NATO

 

3. Șeful Stat... (generalul_daniel_petrescu_82966400.jpg)

Șeful Statului Major al Apărării (SMAp), generalul-locotenent Daniel Petrescu

Recent întors de la summitul de la Vilnius, șeful Armatei a dat asigurări că în cadrul NATO există un sentiment puternic cu privire la solidaritatea Articolului 5.

„Oamenii de acasă să aibă încredere că Armata României e capabilă să îşi îndeplinească misiunile şi să aibă încredere că facem parte dintr-o alianţă în care sentimentul unităţii există, sentimentul solidarităţii există şi care poate să răspundă oricărei provocări”, precizează generalul Petrescu.

„Am avut ocazia şi onoarea să participi nu numai la summitul de la Vilnius, dar să şi folosesc această oportunitate, faptul că mă aflam în Lituania, şi să vizitez detaşamentul nostru de forţe aeriene care execută acolo poliţie aeriană. Referitor la summit, am mai participat pe parcursul mandatului meu la summitul de la Madrid şi la summitul de la Londra.

De fiecare dată, pot să vă spun că pleci cu un sentiment foarte puternic referitor la soliditatea Articolului 5 şi la soliditarea relaţiei transatlantice şi cu sentimentul că s-au luat decizii importante care vor influenţa modul în care este asigurată securitatea Alianţei pentru următoarea perioadă. Deciziile de la summitul de la Vilnius au demonstrat, după părerea mea, în primul rând, soliditatea legăturii transatlantice şi unitatea aliată. În ceea ce ne priveşte, ne-au interesat foarte mult postura de descurajare şi apărare aliată, şi aici este foarte important pentru noi că s-au adoptat noi planuri de apărare ale NATO.

Pentru orice ameninţare de securitate care ar viza şi ţara noastră, alianţa are un răspuns pe măsură pregătit şi suntem parte la acest răspuns pe care alianţa poate să îl dea. Există, de asemenea, un cadru foarte bun pentru creşterea grupurilor de luptă dislocate la flancul estic, şi aici este cuprins şi grupul de luptă din România, în care Franţa este naţiune-cadru, poate creşte la nivel de brigadă prin forţe de întărire, dar şi prin prepoziţionarea unor echipamente. Aţi văzut şi anunţul Spaniei privind participarea cu forţe la grupul de luptă din România. De asemenea, au fost discuţii şi decizii importante referitor la stabilirea unui nivel minim de 2% din Produsul Intern Brut pentru cheltuielile de Apărare în fiecare dintre statele NATO. Este un nivel pe care noi l-am îndeplinit de câţiva ani, iar începând cu acest an avem 2,5% din PIB alocaţi pentru Apărare, din care peste 30%, şi aici este un procent important, asigurăm pentru achiziţia de noi echipamente pentru Armata României”, a conchis generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Armatei României.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel