Șeful Armatei Poloniei crede că suntem prea soft cu Rusia: În Europa SUA zburau permanent B-52 cu arme nucleare. Azi e o provocare să rostim B61

Darius Muresan |
Data publicării:
Bombardier american de tip B-52. Foto: United States Air Force
Bombardier american de tip B-52. Foto: United States Air Force

Șeful Statului Major al Armatei Poloniei, generalul Rajmund Andrzejczak, în cadrul unui interviu, a criticat modul în care NATO - cea mai puternică alianță militară din istorie - gestionează provocările și agresiunea Rusiei.

Șeful Armatei Poloniei e de părere că NATO ar trebui să răspundă mult mai direct provocărilor ruse, inclusiv prin zboruri a unor bombardiere cu arme nucleare la bord.

De regulă Polonia, prin perspectiva traumelor istorice, se raportează mult mai accentuat la pericolul reprezentat de Rusia, în comparație cu alte state NATO, în special cele din Vestul Europei.

Generalul Rajmund Andrzejczak, citat de The Guardian, a mai precizat în cadrul Forumul Economic Karpacz, dar fără să intre în detalii suplimentare, că Rusia va încerca să creeze o criză în Polonia în timpul alegerilor legislative de luna viitoare. El a adăugat că Rusia se află în permanență pe picior de conflict și e foarte activă, inclusiv în Polonia.

 

Șeful Armatei Poloniei crede că bombardierele B-52 americane cu arme nucleare la bord ar trebui să reia zborurile în Europa

 

2. Bombardier... (b-52_75263500.png)

Bombardier american de tip B-52. Foto: United States Air Force

În opinia șefului Armatei Poloniei Rusia se comportă ca un „gangster care pune pistoalele pe masă” în timp ce noi „stăm în tricou iar toată lumea fumează în parc trabucuri”.

Generalul polonez a amintit că în perioada războiului rece bombardierele americane B-52 zburau înarmate nuclear în permanență în Europa, considerând că astfel de misiuni ar fi un răspuns necesar. 

„În anii 1970 30% din bombardierele americane B-52 zburau permanent cu arme nucleare la bord și piloți gata să acționeze. Azi e o provocare să rostim cuvântul B61 (n.r. - principala bombă nucleară a SUA). Haideți să schimbăm narațiunea”, a adăugat șeful Armatei Poloniei. El a adăugat că NATO este o organizație care are și o componentă nucleară.

 

Polonia, dispusă să găzduiască arme nucleare americane ca răspuns la desfășurarea de focoase nucleare tactice rusești în Belarus

 

3. Imagine de... (f_35_lansare_nucleara_05806200.jpg)

Imagine de la testarea F-35 pentru integrarea ogivelor B61 pentru certificarea nucleară a aeronavei. Foto: U.S. Air Force

Amintim că în această vară, prin vocea premierului polonez Mateusz Morawiecki, Varșovia și-a anunțat intenția de a desfășura arme nucleare americane ca răspuns la desfășurarea de către Rusia a unui arsenal de arme nucleare în Belarus.

Morawiecki a confirmat că Varșovia este interesată să participe la acest programul NATO ''Nuclear Sharing'', dar că decizia finală va depinde de partenerii americani.

Programul NATO ''Nuclear Sharing'' presupune că focoasele nucleare să fie furnizate statelor membre care nu au propriile arme nucleare. Programul face parte din politica de descurajare nucleară a alianței. Din noiembrie 2019, programul pune mai multe bombe nucleare tactice americane B61 la dispoziția Belgiei, Germaniei, Italiei, Olandei și Turciei.

CITEȘTE ȘI: Fuzelajul F-35, „made in” Germania. Nemții vor ridica de la zero o fabrică ultramodernă pentru a fabrica fuzelajul F-35 americane

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel