Sârbii văd în Rusia cel mai bun apărător al intereselor comunității sârbe din Kosovo

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Opțiunea care implică schimbarea granițelor dintre Kosovo și Serbia nu este susținută de comunitatea sârbă din Kosovo. În timp ce percepția sârbilor este că Uniunea Europeană sprijină Kosovo în dialogul cu Serbia, un procent mare dintre aceștia continuă să vadă în Rusia cel mai bun apărător al intereselor comunității sârbe din Kosovo.

Potrivit unei analize a tendințelor publicată de organizația non-guvernamentală "Aktiv", ideea schimbului de teritorii și-a pierdut în mare măsură sprijinul în rândul comunității sârbe din Kosovo. Cu excepția municipalităților din nord, care au o extensie geografică cu Serbia, cei din sud nu văd niciun beneficiu din această opțiune.

Numărul de respondenți care susțin sau sunt deschiși acestei idei a scăzut de la 25% anul trecut la 17% anul acesta. În comunitatea sârbă, cinci din șase respondenți nu acceptă această idee. Numărul celor care susțin această idee este mai mare în nordul Kosovo, cu 21%, comparativ cu respondenții care locuiesc la sud de râul Ibar, cu 12%. Printre factorii care au influențat această tendință se numără pozițiile Germaniei și Franței.

Aproximativ jumătate dintre respondenți nu au nicio poziție cu privire la problema negocierilor dintre Belgrad și Pristina. Există o ușoară creștere a procentului de respondenți care aprobă dialogul dintre Priștina și Belgrad sub auspiciile Uniunii Europene (de la 16 la 20 la sută anul acesta), în timp ce a crescut numărul celor care nu susțin acest format de dialog.

 

Sârbii sunt pesimiști privind Asociația

 

Asociația municipalităților cu majoritate sârbă continuă să fie percepută ca un mecanism de o importanță extraordinară pentru autonomia sârbilor din Kosovo. Dar 58% dintre respondenți consideră că Asociația nu se va forma. Această problemă s-a vrut a fi abordată în dialogul reluat la Bruxelles de partea sârbă, dar Kosovo a refuzat.

În afară de promisiunea primului ministru Hoti că Asociația va fi înființată în conformitate cu acordurile anterioare și hotărârea Curții Constituționale, până în prezent nu au existat acțiuni concrete.

Sârbii nici măcar nu își văd viitorul în Kosovo. Aproape jumătate dintre respondenți spun că vor părăsi Kosovo în următorii cinci ani, dacă li se va oferi ocazia. Lipsa securității și a perspectivelor economice sunt menționate ca principale motive.

În timp ce Uniunea Europeană este percepută de sârbi că susține Kosovo în dialog, un procent mare consideră Rusia drept cel mai bun apărător al intereselor comunității sârbe din Kosovo. Doar 1,7% dintre respondenți consideră că SUA sunt cel mai bun partener al Serbiei.

Potrivit majorității respondenților, pentru sârbii din Kosovo și Serbia, Rusia oferă în principal "sprijin moral, dar Organizației Națiunilor Unite este și mai importantă", prin urmare aceasta este considerată un partener cheie în protejarea intereselor comunității sârbe din Kosovo. Respondenții explică faptul că atitudinea oficialilor Federației Ruse se datorează relațiilor tradiționale strânse dintre cele două popoare, dar și intereselor strategice ale Rusiei, care încearcă să împiedice Balcanii să fie lăsați sub influența NATO și SUA".

Cel mai mare număr de respondenți, aproape 75 la sută, susțin că întreruperea dialogului dintre Priștina și Belgrad, care a avut loc în 2018, nu a avut niciun impact asupra vieții comunității sârbe din Kosovo.

 

Crește distanțarea etnică

   

Distanțarea etnică a continuat să se mărească, 63% dintre respondenți spun că nu merg niciodată sau foarte rar în mediile albaneze. În opinia respondenților din nordul Kosovo și a celor din zonele cu majoritate sârbă de la sud de râul Ibar, situația de securitate din Kosovo este foarte rea sau rea.

Tendința din anii precedenți cu privire la creșterea numărului de locuitori din comunitatea sârbilor din Kosovo, care primesc documente personale emise de autoritățile din Priștina, a fost confirmată în acest an. În timp ce în urmă cu trei ani, aproape 40% dintre sârbi, în majoritate din nordul Kosovo, au declarat că nu dețin documente emise de instituțiile de la Pristina, acum acest număr a scăzut la 10,7%.

În ceea ce privește încrederea în activitatea instituțiilor de stat, rezultatele sunt similare cu cele din 2019. Comunitatea sârbă evaluează mai favorabil activitatea acelor instituții stabilite în sistemul constituțional-juridic al Serbiei, care se ocupă de problemele sârbilor kosovari, respectiv "Biroul pentru Kosovo și Metohija", dar și organele provizorii ale autoguvernării locale. Acestea sunt singurele instituții care au fost evaluate cu o notă peste 2,5. Când vine vorba de instituțiile kosovare, inclusiv de activitatea deputaților sârbi în Adunare și a miniștrilor sârbi din guvernul kosovar, respondenții arată o scădere a satisfacției vizavi de activitatea acestora.

Comunitatea sârbă a fost, de asemenea, în mare parte neinformată cu privire la orientările guvernului kosovar pentru gestionarea pandemiei COVID 19.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel