Șantaj la adresa SUA: F-16 sau NATO nu se extinde. „Indiferent de cât e de supărată Turcia că a rămas fără F-35, achiziția de arme rusești e innacceptabilă”

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia
F-16 turc, foto: Ministerul Apărării din Turcia

Turcia caută intens să achiziționeze avioane F-16 Fighting Falcon americane, în contextul în care Forțele Aeriene ale Turciei au mari probleme în ceea ce privește tehnica militară. Criza din aviația turcă a fost accentuată de excluderea Ankarei din programul F-35, ca urmare a deciziei de a continua achiziția sistemelor rusești S-400.

Turcia a solicitat anul trecut ca SUA să-i vândă 40 de noi avioane de luptă F-16 Block 70/72 Viper și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16, ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 unde multe companii turce din domeniul aviaţiei erau implicate. 

Achiziția a întâmpinat dificultăți în Congresul american, unde un grup de congresmani, atât democrați, cât și republicani, se opun acestei decizii.

La începutul acestei luni, două amendamente - înaintate de  Camera Reprezentanților din SUA - care puneau mai multe condiții pentru o eventuală vânzare către Turcia a unor avioane F-16 au fost complet eliminate din actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (National Defense Authorization Act).

Astfel, Turcia poate redeschide negocierile cu SUA pentru achiziţia unor noi avioane de luptă F-16, asta dacă Statele Unite nu vor refuza să dea curs solicitării. Această schimbare favorizează nu numai achiziția de noi avioane de luptă.

Pe de altă parte, Turcia întârzie ratificarea tratatelor de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei, solicitând mai multe garanții din partea acestora în chestiunea kurdă. În spatele ușilor închise, presa internațională a anunțat de mai multe ori că Turcia folosește dreptul de veto și pentru a achiziționa într-un final avioane americane, după ce a amenințat că va achiziționa avioane din Rusia.

Fără nicio coincidență, singurul stat care a mai amânat ratificarea e Ungaria, un alt partener al Rusiei.

 

„F-16 americane sau NATO nu se extinde”

 

2. Avioane am... (f-16-sua_53201100.jpg)

Avioane americane F-16 Fighting Falcon ale Gărzii Naționale, în timpul unui survol a orașului american Madison, Wisconsin, SUA. Sursă foto: U.S. Air Force

Răzvan Munteanu, expert în relații internaționale și realizator Check Media, în ultima ediție a emisiunii Obiectiv EuroAtlantic, difuzată de DefenseRomania, a analizat jocul pe care Turcia îl face, amintind că situația e una complicată în contextul importanței strategice pe care o are Turcia, a cărei conducere politică foarte apropiată de Vladimir Putin.

Ei au negociat inclusiv achiziționarea de aeronave prin ridicarea dreptului de veto. Dar rămâne de văzut”, arată Munteanu.

„Situația cu Turcia e foarte complicată, Turcia e un stat care bate la porțile Europei din anii 1960 și care odată cu Kemal Ataturk s-a focusat cu precădere către Occident. E păcat să pierzi un asemenea partener, Turcia e un coridor de securitate care separă Europa de crizele din caucaz și din Orientul Mijlociu. E importnat ca Turcia să rămâna un partener pentru statele europene, România are o relație și o politică externă destul de coerentă și pozitivă în ceea ce privește relația cu Turcia, dar pe de altă parte trebuie găsit un consens pentru satisfacerea intereselor comune. Eu cred că puși la masă decidenții politici le pot găsi”, a precizat Răzvan Munteanu.

 

Indiferent de cât e de supărată Turcia, importanța ei în NATO e total incompatibilă cu achiziția de sisteme S-400 rusești

 

Acesta a adăugat că Turcia va trebui s înțeleagă importanța sa în cadrul NATO, iar decizia de a achiziționa sisteme de apărare antiaeriană e profund incompatibilă cu statutul său de membru al celei mai puternice alianțe din istorie. 

„Turcia trebuie să înțeleagă că indiferent de cât de supărat ești, nu poți tu, a doua țară membră NATO ca mărime, începi să cumperi armament din Federația Rusă, rachete S-400, într-un context în care toată lumea vorbește de interoperabilitate și de capacitatea de a face față unor provocări de securitate militară, mai ales în momentul în care în contrapondere în strategia de securitate a Rusiei NATO e declarată principala amenințare la adresa Federației Ruse. În momentul în care vezi cât de mult cresc tensiunile în Europa, în toate aceste momente trebuie să existe un consens și ambele părți să lase de la ele”, a conchis Răzvan Munteanu.

Amintim că SUA au decis să excludă Turcia din programul F-35 Joint Strike Fighter ca răspuns la decizia Ankarei de a achiziționa și implementa sistemul de rachete sol-aer S-400 fabricat de Rusia. 

SUA se tem că prin această achiziție, rușii ar putea avea acces la informații sensibile ale avioanelor F-35.

Ankara, partener industrial al programului F-35, de la început, s-a angajat să cumpere până la 100 de avioane F-35 Lightning II de la Lockheed-Martin. Dar în iulie 2019, Washingtonul a blocat livrările acestor aeronave către Turcia, în urma achiziționării de către această a sistemelor antiaeriene rusești S-400.

Avioanele care erau deja fabricate, nu au mai fost livrate niciodată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel