Turcia, tot mai aproape de achiziţia mult dorită a avioanelor F-16 Block 70/72 Viper. Două amendamente au fost eliminate din proiectul de lege NDAA pentru 2023

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Două amendamente - înaintate de  Camera Reprezentanților din SUA - care puneau mai multe condiții pentru o eventuală vânzare către Turcia a unor avioane F-16 au fost complet eliminate din actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane, NDAA (National Defense Authorization Act), a informat agenția de știri Anadolu.

Din noua versiune a NDAA, care include bugetul apărării Statelor Unite pentru anul 2023, au fost eliminate articolele desemnate de Camera Reprezentanților pentru a limita achiziționarea de noi avioane F-16 de către Turcia.

Amendamentele introduse în Camera Reprezentanților din SUA care supun vânzările de avioane F-16 către Turcia unor condiții au fost eliminate din actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane. Astfel, Turcia poate redeschide negocierile cu SUA pentru achiziţia unor noi avioane de luptă F-16, aşa dacă Statele Unite nu vor refuza să dea curs solicitării. Această schimbare favorizează nu numai achiziția de noi avioane de luptă, ci și modernizarea avioanelor F-16 Fighting Falcon care alcătuiesc coloana vertebrală a Forţelor Aeriene Turce.

 

Două amendamente au fost eliminate din actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane

 

O comisie formată din membri ai Camerei Reprezentanților și Senatului au finalizat proiectul de lege NDAA (National Defense Authorization Act), care include bugetul apărării pentru 2023, și a eliminat condițiile care împiedicau Turcia să cumpere avioane F-16 din SUA, a relatat postul de stat TRT. 

Turcia a solicitat anul trecut ca SUA să-i vândă 40 de noi avioane de luptă F-16 Block 70/72 Viper și 80 de kituri de modernizare pentru flota actuală de avioane F-16, ca o compensaţie pentru că a fost exclusă din programul F-35 unde multe companii turce din domeniul aviaţiei erau implicate. 

Actul normativ care autorizează cheltuielile militare americane pentru anul fiscal 2023, sau NDAA (National Defense Authorization Act), ar urma să fie aprobat luna aceasta de Senat și Camera Reprezentanților și să fie trimis la Casa Albă pentru ca preşedintele SUA, Joe Biden, să-l semneze.

 

Turcia este optimistă că va achiziționa avioane F-16 americane

 

Proiectul de lege adoptat de Camera Reprezentanților în luna iulie interzicea vânzarea de noi avioane F-16 către Turcia, cu excepția cazului în care administrația Biden certifică faptul că acest lucru este esențial pentru securitatea națională a SUA. De asemenea, a inclus o descriere a măsurilor concrete luate pentru a se asigura că avioanele F-16 nu sunt folosite pentru "survoluri neautorizate" ale spaţiului aerian al Greciei.

Președintele democrat al Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA, Bob Menendez, a precizat atunci că va bloca orice acord privind vânzarea de avioane F-16 către Turcia, până când președintele turc va renunţa la promovarea unor politici agresive.

Mai mulţi oficiali turci au declarat anul acesta, în repetate rânduri, că Turcia ar putea lua în considerare alte oferte, inclusiv cele venite din Rusia, dacă SUA nu-și respectă promisiunea de a vinde avioane F-16 către Forțele Aeriene Turce.

Vânzarea de arme americane către Turcia, stat membru NATO, a devenit controversată după ce Ankara a achiziționat sisteme de rachete S-400 de producție rusească, ceea ce a determinat Washington să impună sancţiuni economice şi să excludă toate companiile turce din domeniul apărări care lua parte la programul militar american al avionului de luptă F-35.

Turciei susține că a ales să achiziționeze sisteme de apărare rusești S-400 după ce SUA nu au dorit să-i vândă sisteme de rachete Patriot.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel