Saga construcției celor patru corvete pentru România: Damen a pierdut unul din procesele cu MApN

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group
Gowind 2500, imagine concept sursă foto: Naval Group

Curtea de Apel București a decis în cursul zilei de ieri să respingă definitiv una din plângerile companiei Damen cu privire la atribuirea contractului pentru programul de înzestrare „Corveta multifuncțională”, celor de la Naval Group.

Este vorba despre dosarul 4113/2/2019. Potrivit Curții de Apel București, în cadrul ședinței de ieri, Soluția pe scurt:  „Admite excepţia inadmisibilităţii plângerii. Respinge plângerea ca inadmisibilă. Respinge excepţia de nelegalitate ca inadmisibilă. Respinge cererile de sesizare a ÎCCJ şi a Curţii Constituţionale a României ca inadmisibile. Definitivă”.

Potrivit informațiilor MApN, dosarul în cauză nr. 4113/2/2019, aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti - contestaţie atribuire Decizia 1026/26/06/2019 emisă de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Acest dosar a fost suspendat până la soluţionarea definitivă a dosarului 21131/3/2019. MApN a formulat, la data de 14 iulie 2020, cerere de repunere pe rol.

Astfel, pe rolul instanțelor în procesele dintre Damen și MApN se mai află în prezent se află dosarele: Nr. 6869/2/2019 și Nr. 47/2/2020. 

1. -imagine fara descriere- (dprm_00354800.jpg)

 

Naval Group a câștigat licitația „Corveta multifuncțională” și va construi patru corvete Gowind 2500

 

Amintim că în luna iulie a anului trecut, asocierea dintre compania franceză Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa a câştigat licitaţia pentru furnizarea a patru corvete pentru Forțele Navale Române, în cadrul programului „Corveta multifuncțională”, anunţul fiind făcut de Romtehnica SA, compania care a organizat licitaţia pentru corvetele militare.

Francezii de la Naval Group vor construi 4 corvete Gowind 2500, pentru Forțele Navale Române. 

Potrivit Naval Group, transferul de tehnologie la care s-a angajat „va aduce beneficii întregii industrii navale românești pe termen lung; pe lângă SNC, mai multe companii românești vor fi subcontractate să lucreze atât pentru construirea corvetelor, cât și pentru întreținerea lor, pentru cel puțin 30 de ani”.

Ca posibile specificații tehnice, Gowind 2500 va fi o corvetă cu propulsie hibridă diesel-electrică CODLAD. Corveta are un deplasament de 2.500 de tone, cu o lungime de 102 metri și 16 metri lățime. Poate atinge o viteză maximă de aproximativ 48 kilometri pe oră.

Corveta va putea transporta un elicopter și va dispune de un sistem de control al dronelor. În ceea ce privește armamentul, acesta va fi asigurat de MBDA, principalul dezvoltator de rachete din Europa. Acestea vor fi rachete anti-navă Exocet Block 3, amplasate pe părțile corvetei. În ceea ce privește sistemul anti-aerian, pe cele patru corvete Gowind 2500 ce vor fi operate de Forțele Navale Române, vor fi integrate sistemele VL Mica, dezvoltate tot de MBDA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel